Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Selv blinde høns fra Alternativet kan finde korn

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Peter Nedergaard

Venstre-politikeren Bertel Haarder bliver ny formand for Det Kongelige Teater.

Det undrer Rasmus Nordquist fra Alternativet: »Nu er det sådan set medlemmer af Folketinget, der stemmer en finanslov igennem, hvor Det Kongelige Teater jo blandt andet optræder, og jeg synes, at det kan være en sammenblanding af positioner,« siger han.

Groft sagt er ofte uenig med Alternativet. Men lige her ser de helt klart. Haarder bliver sikkert en god indirekte lobbyist for Det kongelige Teater. Ikke at han vil blande sig og holde hånden over Det Kongelige Teater sådan direkte. Men selve det, at den nye Mr. Det Kongelige Teater og gamle kulturpolitiker går venligt rundt på de besluttende gange på Christiansborg, gør det sandsynligvis sværere at udforme en omprioritering, som eventuelt ville ramme teatret.

Det burde Haarder også selv have set.

Saudisk retfærdighed

Jarl Cordua

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er ikke let at navigere som undersåt under det saudiarabiske regime, der styres af efterkommerne af røverhøvdingen Ibn Saud.

Gør man ikke det, som behager magthaverne, ja, så er gode råd dyre. Gør man omvendt det, der forlanges, er fanden ligeledes løs i Laksegade. I begge tilfælde med livet som indsats.

Efter at perlerækken af Sauds sønner med tiden har måttet opgive ævred for i stedet i det hinsides at kaste sig i jomfruarme, er det nu kronprins Salman, der styrer løjerne. Han finder sig ikke i at blive kritiseret i journalisters frække artikler i amerikanske aviser, som river glansbilledet af det »reformerede« Saudi-Arabien itu.

Følgelig blev saudi-journalist Jamal Khashoggi både myrdet og savet i småstykker på landets konsulat i Istanbul og ligdele på makaber vis siden »tabt« rundt omkring. Nu har retfærdigheden indhentet dem, der udførte selve mordet, og de skal henrettes, mens de – herunder Salman, der bestilte mordet – kan vaske hænder. Sådan er saudisk retfærdighed.