Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Privatiser Kunstakademiet

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Statsstøttet Saly-mord

Hans Hauge

Eftersom rindalismen er forsvundet, er der i dag nok ikke en eneste dansk politiker, som ikke mener, at kunst er godt for sjæl og nation. Kunsten understøttes af staten. I kunstens historie er der gentagne gange sket det, at et nyt kunstværk har forarget det kunstinteresserede borgerskab. Det sket med Duchamps wc-kumme, med Solvognens aktion, med Bjørn Nørgaards hesteslagtning osv. Med tiden kommer accepten.

Nu har »Anonyme kunstnere« fjernet Jacques Salys buste med Frederik V og smidt den i vandet, ikke fordi Saly var udlænding, men af politisk-æstetiske grunde. Kunstnerne synes slaveri er uæstetisk. Sådan er moderne samtidskunst. Husk: Staten støtter de studerende med SU og Kunstakademiet økonomisk. De kunne jo blot privatisere Akademiet.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Provisorietid

Peter Nedergaard

Regeringen lukkede et helt erhverv ned og sendte tusinder i arbejdsløshed, da den beordrede alle mink slået ihjel. Fødevareminister Mogens Jensen gav ordren, og ministeriets embedsmænd fulgte op med kontakter til alle danske minkavlere – inklusive dem, som aldrig have set skyggen af smittespredning – med besked om, at de skulle slå deres mink ned. Senere beklagede Mogens Jensen, at han i sin kommunikation ikke havde været klar på trods af, at alt virkede tindrende klart. Beklagelsen kom, da det viste sig, at instruksen til minkavlerne havde været uden lovhjemmel og muligvis endda var grundlovsstridig.

Groft sagt mener ikke, at Danmark skal regeres af ulovlige dekreter. Vi opfordrer til fælles kamp for demokrati og parlamentarisme.