Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Når Elbæk er ydmyg

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Elbæksk ydmyghed

Jarl Cordua

Forleden forlod Uffe Elbæk Alternativet, og det var åbenbart hans lokale storkredsbestyrelse i København, der gav ham det sidste puf, betror han læserne af Politiken.

Det skete, da de bad Elbæk om at bakke op om Josephine Fock for fremover at nyde deres tillid: »Den måde. de meldte det ud på. De var ikke ydmyge. Jeg synes heller ikke, at de var generøse. De var i min optik en modsætning til vores politik,« mente Elbæk, som beskrev bestyrelsens ageren som dybt pinlig. »De var slet ikke empatiske« og et eksempel på, at Alternativets værdier ikke blev fulgt.

Groft sagt er helt enig. Det er da groft ydmygende, dybt pinligt og uempatisk af storkredsbestyrelsen, når de ikke evner at fatte, hvad vej vinden blæser. Nu havde Elbæk så længe klart signaleret, at Fock var den forkerte kandidat, og så har de tungtopfattende den frækhed at belære partistifteren. Kredsbestyrelsen burde i stedet have underkastet sig Elbæks vilje og de sande værdier. Det er ægte ydmyghed!

Danmarks efterfølgelse

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Klimarådet har fremlagt sin reduktionsrapport om indfasningsafgifter. Der skal ske en »omstilling«. Det er et ord, som er hentet fra telefonverdenen. Det bruges for ikke at sige »revolution«.

Klimarådets yndlingsord er »vi«. Vi skal spise noget andet. Vi skal overtage landbrugsjorden. Vi skal køre elbiler. Hvorfor? For klimaets skyld? Nej, for Danmarks. Det hedder metodologisk nationalisme. Derfor siger de »vi«.

Danmark skal være et »eksempel til efterfølgelse«. Imitatio Christi hed det før i tiden. Imitating Denmark hedder det nu. Det er ren H.C. Andersen. »Et lille land, og dog så vidt om jorden end høres danskens klimasang«. Den sang sang de mandag kl. 10 fra alteret, hvor de drak vand i plasticglas. Man bliver tør i munden, når man snakker.