Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Man kan lige så godt smadre en hel generation skolebørns uddannelse, inden man bygger op igen

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigtig disruption

Lars Møller

Det er en kendsgerning, at samfundet mangler disruption, så vi kan starte forfra. Heldigvis kan Groft sagt pege på et eksempel med langvarige konsekvenser. Thorning-regeringens allerstørste sejr var folkeskolereformen, som blev vedtaget af et bredt flertal.

Reformen vendte op og ned på alt og har ikke haft nogen virkning, bortset fra at man i næsten seks år fik smadret den bestående folkeskole. Perfekt. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener dog, at reformen skal have mere tid.

Groft sagt er enig. Man kan lige så godt smadre en hel generation skolebørns uddannelse, inden man bygger op igen. Når man om så gør det, kunne man overveje at spørge lærerne. Selvfølgelig under forudsætning af at et bredt politisk flertal mener, at de har forstand på undervisning.

Bent Blüdnikow Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bigum.

Journalistisk forfald skete før Trump

Bent Blüdnikow

Berlingskes debatredaktør Pierre Collignon beklager forfaldet i journalistik på New York Times og andre medier: »Kampen mod Trump og racisme i USA har givet næring til en revolution mod gamle journalistiske dyder om objektivitet og upartiskhed. Det er en udvikling, som svækker pressen og indskrænker ytringsfriheden.«

Reflektionen er ahistorisk, for den udvikling startede før Trump og racismedebatten. Venstreorienterede fra universiteterne blev ansat i medierne og førte allerede for ti år siden til en venstredrejning bl.a. på New York Times. Det kunne enhver borgerlig iagttage, hvis man læste borgerlige medier, men Berlingske skrællede alligevel kritikløst fra netop New York Times – også under Trump-perioden.

Collignon hylder pluralisme og selvkritik, så denne Groft sagt-skribent regner stensikkert med, at denne Groft Sagt kommer på.