Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lad os uddanne færre akademikere til arbejdsløshed og i stedet få flere håndværkere

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele tre ting på én gang

Peter Nedergaard

Efter krigsoprustninger kommer der fredstid. Så må sværd omdannes til plovjern, som det ses på den berømte store bronzefigur uden for FN-Bygningen i New York. På samme måde med akademikerne. I en årrække har man udspyet akademikere fra universiteterne i troen på, at de som en del af den kreative klasse skulle sikre fremtidens job, mens kineserne kunne tage sig af produktionen. Det viste sig at være en vantro. Akademikerarbejdsløsheden i København er på cirka 9.100 personer samtidig med, at det nærmest er umuligt at få en håndværker på denne side af jul.

Groft sagt er altid rede med gode forslag til løsninger: 1) Færre akademikere skal uddannes i arbejdsløshedsfag. 2) Respekten for håndens arbejde skal op. 3) Ledige akademikere skal tilbydes at blive voksenlærlinge. »Jamen, det er jo hele tre ting på én gang!« Ja.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Møffe

Lars Møller

Møffe aka Rollo var denne Groft sagts skribents trofaste følgesvend og mobile bodyguard, som de sidste syv år var grundigt involveret i kulturformidlingen i Berlingske. For nylig drog Møffe helt uventet afsted til de evige jagtmarker. Har man ikke haft et forhold til et kæledyr, forstår man ikke, at denne begivenhed skulle være noget særligt, men det kan oplyses, at denne skribent helt uopfordret genopførte en kendt scene fra Matador, hvor grisehandler Oluf Larsen uventet mister sin hund Kvik. Han henslæber sin triste tilværelse i Kathrines køkken uden mad-, læse- eller livslyst, indtil den søde Daniel medbringer en hundehvalp til den hårdt betrængte grisehandler.

Groft sagt må påpege, at ikke al fiktion er uden kontakt med virkelige hændelser. Æret være Møffes minde.