Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Lad os da endelig beskytte ungdommen mod de farlige tanker i Orwells »1984«

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har woke-folket læst George Orwell?

Bent Blüdnikow

Woke-hysteriet raser, og bøger og foredragsholdere bandlyses, fordi de krænker en eller anden, der er krænkelsesparat. Nu fortæller Daily Mail, at George Orwell er kommet i søgelyset og vil få et advarselssignal til de studerende. Det er George Orwells klassiske roman »1984«, der muligvis havner på listen over bøger, som krænker. University of Northampton har udsendt en advarsel mod bogen, fordi den indeholder passager, som studerende kan finde »fornærmende og krænkende.«

Daily Mail søgte om aktindsigt og fik derfor viden om advarslen, som er højdepunktet af ironi, fordi George Orwell i »1984« advarede mod totalitære regimer og tendenser, der ville slå ned på ytringsfriheden. Orwell udgav »1984« i 1949, hvor han beskrev, hvordan den totalitære stat undertrykte friheden. Advarslen mod »1984" og andre bøger kom i et studieforløb med titlen »Identity Under Construction«. Orwell tænkte på Sovjetunionen og kommunismen, da han skrev sin roman. Han kunne ikke vide, at den nye totalitære trussel ville komme fra unge »idealister«, der næppe har læst hans bøger.

Enhver konstruktivists drøm

Peter Nedergaard

Tyrkiet under præsident Recep Tayyip Erdogan er enhver konstruktivists drøm. Konstruktivismen går ud på, at sociale fænomener er menneskelige konstruktioner, som man kan forandre, hvis man italesætter dem anderledes. Erdoğan fyrede sidste år direktøren for Tyrkiets nationalbank, fordi den hævede renteniveauet i et forsøg på at bekæmpe inflationen i Tyrkiet. Resultatet blev en endnu mere galoperende inflation, end den man havde i forvejen. For nylig fyrede Erdoğan så chefen for Tyrkiets Statistik. Grunden er, at han i begyndelsen af januar offentliggjorde, at der havde været en stigning i forbrugerpriserne i december på 36 procent i forhold til året før. Erdoğan kritiserede statistikmyndigheden for at offentliggøre tal, som ifølge præsidenten overdriver Tyrkiets økonomiske problemer. Hu-hej hvor det går med konstruktivismen mod den økonomiske afgrund.