Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: I gamle dage kunne man beskylde forsvarschefen for at være en døgenigt. Den går ikke mere

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Politisk kontrol

Lars Møller

Groft sagt kan kun glæde sig over, at daværende forsvarsminister og nuværende justitsminister Nick Hækkerup (S) fik lagt alle Forsvarets myndigheder ind under direkte kontrol af ministeren og Forsvarsministeriets departementschef. De uniformerede fiflede for meget, hvorfor en striks civil kontrol var en politisk nødvendighed.

Godt nok har alle skandalerne i Forsvaret med en enkelt undtagelse siden været iværksat af civile embedsmænd. Kontrollen må også betegnes som lidt mangelfuld, men det gode er, at ansvaret herfor er entydigt placeret.

Når man vil bestemme, har man også ansvaret. Det bliver derfor spændende at se, hvordan de vil undgå ansvaret for den seneste skandale i Ejendomsstyrelsen. I gamle dage kunne man beskylde forsvarschefen for at være en døgenigt. Den går ikke mere.

Orwelsk ulighed

Jarl Cordua

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I denne søde finanslovstid har borgerlige regeringer tidligere måttet lægge øren til den evindelige sang fra Enhedslisten om, at nu var den sociale ulighed steget igen med så og så mange promille på den såkaldte Gini-koefficient. Konsekvensen var, mente partiet, en smadret sammenhængskraft i Danmark til trods for, at vi ellers stadig ligger i toppen af verdens mest lige lande.

Enhedslisten ville ikke lægge stemmer til en finanslov, der øger uligheden, lød det rituelt igen i oktober fra Pernille Skipper, som også, da finanslovsaftalen kom i hus, selvsikkert fremhævede aftalen for at mindske uligheden.

Nu har regnedrengene i Finansministeriet regnet aftalen igennem, og minsandten om ikke den øger uligheden med 0,6 promille. Finansordfører Rune Lund (Ø) forklarer finanslovsaftalens uforudsete stigende ulighed med, at Enhedslisten ikke er et lommeregnerparti. Groft sagt funderer over, om der mon er tale om orwelsk ulighed, hvor nogle må være mere ulige end andre?

Dansk femiindustri

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Dansk Industri vil have længere barselsorlov til mænd. De har brug for at konerne også kommer ud og okser rundt mellem hævesænkeborde, som for kræmmerhovedet er det eneste saliggørende her i livet. Og også vigtigt for samfundsøkonomien!

Den bovlamme liberalismes prægtigste Jyllands-repræsentant, Eva Kjer Hansen, er lykkelig for denne sejr for »ligestillingen«. En liberal, der af ideologiske årsager vil blande sig i familiernes egne prioriteringer. Tja.

Men det er det flotte ved kapitalismen: Den fungerer fortrinligt sammen med venstreorienterethed. Så længe det gavner bundlinjen. Det bliver børnene, der betaler prisen – men hvad kerer menneskelige kasseapparater sig også om det for?