Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: I et demokrati skal man have modet til at tale Roma midt imod

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Konsensussygen

Peter Nedergaard

Groft sagt diagnosticerer løbende den danske nationalkarakter. Vi slår især ned på de træk, som vi finder mindre flatterende og attråværdige. Et af dem er den evindelige tendens til at skulle være enige om alting, og hvor uenighed betragtes som en kardinalsynd. Det gælder selv i politik, hvor uenighederne ellers er selve livssaltet. Hvis et demokratisk politisk system skal fungere, hvor alle meninger og fakta kommer frem, så beslutningsgrundlaget bliver optimalt, kræver det, at aktørerne har modet til at tale Roma midt imod kontant og vedholdende.

Det gælder i den parlamentariske forsamling, men det gælder også inden for en regering. Vi så i minksagen, hvor galt det kunne gå, når dette mod ikke indfandt sig. Hvad har det ikke kostet? Lad derfor den demokratiske uenighed leve og udfolde sig. Hellere det end gravens autoritære ro.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fællesskab er mad

Hans Hauge

»Følelsen af ensomhed er blevet sammenlignet med følelsen af sult og tørst«. Det skriver et par medicinske doktorer i Politiken. Gad vide, hvem der har lavet den sammenligning? Måske er det »eksperimentel forskning« fra USA? Og så passer det jo. Så er det »science«, kære venner. Hvad viser forskningen? At 10 timer i isolation »øger trangen« til at opsøge »sociale fællesskaber«. Hold da op. Kun 10 timer. Så fællesskaber er ligesom mad. Åh, den videnskab altså. Nu må vi håbe, der er tale om sunde fællesskaber sådan ligesom veganske burgere. For hvad nu, hvis det er fede fællesskaber, der er trang til? Rocker- eller swingerklubber? Scientology? Rasmus Paludans patrioter? Jehovas Vidner? Og hvad fejler de mennesker, som har trang til »skovensomhed« og »skovens dybe, stille ro«? Kan de få en pille?