Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hykleriet er mere tydeligt hos Biden end hos Trump

Biden vs. Trump

Nima Zamani

Som præsident gav Trump ikke ligefrem udtryk for at gå op i menneskerettigheder. Således sanktionerede han heller ikke Saudi-Arabien for drabet på en journalist, Jamal Khashoggi. Nu har Biden overtaget præsidentposten. Men han har heller ikke tænkt sig at sanktionere Saudi-Arabien. Det islamistiske land er simpelthen for vigtig en handelspartner for USA.

Hvem er så værst? Trump, der ikke ligefrem bryster sig af at kæmpe for menneskerettigheder, eller Biden, der virkelig bryster sig af at kæmpe for menneskerettigheder, men ikke tør håndhæve det?
Hykleriet er hvert fald mest tydeligt hos Biden, der i modsætning til Trump tager munden fuld af menneskerettigheder, men i sidste ende gør lige så lidt for at beskytte disse.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Descartes galt i halsen

Peter Nedergaard

Den franske filosof, René Descartes, mente, at det faste, filosofiske udgangspunkt for den menneskelige eksistens i verden er ordene »Cogito, ergo sum« = »Jeg tænker, altså er jeg«. Dette bon mot har mange danskere i de senere år tilsyneladende taget til sig. Groft sagt er imidlertid meget i tvivl om filosofien i, at man hele tiden udtaler ordene »jeg tænker« i alle mulige og umulige sammenhænge. Giver det tankegange et fastere fundament? Eller udstiller det i virkeligheden, at danskernes tænkning meget ofte er helt tømt for selvstændige tanker, og man derfor blot pynter sig med lånte fjer? Groft sagt synes, at alle indicier peger i retning af det sidste. Derfor synes vi, at danskerne skal holde op med det »jeg tænker«-pjat. Det gør dem ikke godt.