Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvor er det godt, at britisk politi kan hjælpe med at håndhæve sharia

Shariapoliti

Christian Marcussen

I den lille by Batley i England er en skolelærer blevet suspenderet, efter han har vist en Muhammed-tegning som led i sin undervisning om blasfemi.

I en by med 41 procent muslimer – og på en skole med tre fjerdedele muslimer – gav visningen selvfølgelig lidt uro, og meget hurtigt havde en gruppe muslimer samlet sig i protest ved skolen. Heldigvis var britisk politi til stede, så de kunne læse rektors uforbeholdne undskyldning op for den agiterede menneskemængde.

Det er den slags, politiet kan hygge sig med i en multikulturel landsby. Det ene øjeblik hjælper man en gammel dame over vejen, og det andet øjeblik håndhæver man sharia for at formilde vrede muslimer. »All in a day’s work«, som man siger på de kanter.

Groft sagt vil gerne foregribe påstanden om, at optrinet har noget som helst med islam eller truslen om vold at gøre. Det har det naturligvis ikke.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Engelsk i hjertet

Hans Hauge

Gymnasielærer Bowden fra Odense føler sig engelsk i hjertet. Derfor vil han gerne være dansk statsborger. Bowden underviser i samfundsfag, så han har analyseret sig frem til, at ansøgningsskemaerne, som han skal udfylde, er »nationalkonservative«, »mistænkeliggørende«, og der ligger en »dem og os-ideologi« bag dem. Det lærer han nok de studerende på VUC i Odense. Ifølge samfundsfagslæreren opfatter danskerne englændere som fremmede og som utroværdige. Ja, selv »Mette og Mattias« (statsministeren og integrationsministeren) stoler ikke på denne englænder.

Det er faktisk underligt, at Bowden så gerne vil inkluderes i et land, der er nationalt, konservativt og bygget på en dem og os-ideologi (hvad det så ellers er for en størrelse). Har han aldrig overvejet Irland?