Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvad ved forvirrede middelklassebørn om danske bønders slid?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Historieløsheden i fri dressur

Peter Nedergaard

I den danske kunstnerverden trives historieløsheden. Man har for få uger siden smidt en buste (af initiativtageren udtalt med u) af kong Frederik 5. i havnen i København som protest mod dansk kolonialisme, og for nylig har kunstnere lavet et fiktivt interview, hvori det hævdes, at Danmark i 1700-tallet blev rigt på slavehandel. I begge tilfælde er der ikke større sandhed involveret, end når det drejer sig om mange af de tweets, som kommer fra Donald Trump.

Heldigvis er der personer med viden, som kan sætte tingene på plads. Museumsinspektør Ulla Kjær fra Nationalmuseet afviser påstanden. Rigdommen i 1700-tallets Danmark skyldtes helt overvejende en effektivisering af dansk landbrug. Groft sagt er ikke forundrede over danske kunstneres historieløshed, thi hvad ved forvirrede middelklassebørn generelt om danske bønders slid?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De andre er så dumme

Eva Selsing

Venstres Birthe Rønn-Hornbech udkommer med en ny bog. I den forbindelse beklager hun sig i en video over, hvor få politikere, der læser klassisk skønlitteratur, hvilket sikkert er korrekt. Desværre får Hornbech undervejs diverteret seeren med, hvor meget Dostojevskij hun dog selv ynder at læse, hvilket hun bruger som trædesten til sin dom over andre politikere.

Nu synes vi jo ikke, at man skal sætte sit lys under en skæppe; og at være et læsende menneske bør bestemt være en kilde til glæde. Men dette hovmod ligefrem? Den slags giver altid én en snigende fornemmelse af, at det slet ikke var kærligheden til, eksempelvis, Dostojevskij, men foragten for de andre, der var det bevægende element. Og så er vi jo ude i noget ganske andet end dannelse.