Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hvad skal alt det åbningspjat til for?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbuds-Danmark

Peter Nedergaard

Danskerne har vist sig som sande mestre i at leve under nedlukningens mange forbud. Det virker næsten til, at mange nyder restriktionernes snærende bånd. »Frihed er indsigt i nødvendigheden,« sagde G.W.F. Hegel. Danskerne, som de er flest, har vist sig som sande hegelianere under corona-krisen.

Det ser regeringen, og derfor er den også mere end tøvende med at lukke Danmark op igen. Hvad skal alt det åbningspjat til for? Man skal aldrig lade en god samfundskrise passere forbi ens næse, hvis man vil fastholde magten. Nu er nordisk mesterskab i at elske forbud endelig flyttet over Øresund. Så gælder det om at fastholde det.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Holst, ha!

Hans Hauge

Litteratur har åbenbart den evne at efterligne fremtiden. Eller en bestemt slags litteratur, nemlig Hanne-Vibeke Holsts roman »Som pesten«. Det er ikke, fordi Holst har megen fantasi, nej for »videnskabsfolk og fagfolk« (hvad er mon forskellen?) har i »årevis« advaret om, at den spanske syge 2.0 var på vej. Hun har blot efterlignet videnskaben.

Hun kan også fortælle, at vi i de »vestlige EU-lande« har ansvarlige ledere, men åbenbart ikke de østlige EU-lande og slet ikke uden for EU som i Island, Norge og allerværst England. Er Boris Johnson ansvarlig, spørger journalisten, hvortil Holst svarer »Ha!« Det er vel nok et tankevækkende svar, og det var værd at bringe i Politiken. Det er nok på grund af Brexit. Hvad skulle vi dog gøre uden kunstnere? Hva'?