Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hold afstand – til videnskaben fra Aarhus

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Videnskaben på aarhusiansk

Hans Hauge

Et par aarhusianske videnskabsmænd ved, at den rigtige coronakrise kommer først nu. Det fortæller de om i en kronik i Politiken. Deres »forskning« består i, at de forsøger at finde ud af, hvad det tavse flertal mener. De bruger nok spørgeskemaer. Myndighederne oplyser og oplyser, men det er, som om lyset forsvinder nede i et sort hul.

De to videnskabsmænd har dog fundet ud af, at vi bliver mere ensomme i fremtiden, og det må vi ikke håbe, de selv bliver. For de mener, at »for et socialt dyr er ensomhed gift.« Gad vide, hvad det er for et dyr, som de to har fået øje på? Alle deres studieobjekter kalder de »publikummet«, men det mest absurde i deres kronik er dog, at de har fundet ud af, at det med at holde afstand på engelsk hedder »social distancing«, og det er forkert, belærer de os om. Det er fysisk afstand.

Det er godt nok mærkeligt, at englænderne ikke kan engelsk. Vi må håbe, at de lytter til Aarhus.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Demokrati i karantæne

Peter Nedergaard

Statsminister Viktor Orbán i Ungarn har i ly af coronakrisen fået yderligere magtbeføjelser. Nu kan han uhindret regere per dekret uden at spørge parlamentet. »Intet over og intet ved siden af Orbán.« Det kommer oven i en lang række skridt, som efterhånden har sikret Orbán en nærmest diktator-agtig magt.

Groft sagt er stærke tilhængere af demokratiet og ytringsfriheden. Det ligger i selve konceptets natur. Vi ville have det mere end svært i Ungarn. Så hvad vi nu siger, skal på ingen måde betragtes som et defensorat for Orbán. Men over hele Europa er skoleelever og studerende er gået i karantæne. Såvel syge som raske befinder sig i karantæne. Ansatte arbejder fra hjemmekarantænen. Kulturinstitutioner er karantæneramt. Er Orbán så ikke bare logisk konsekvent ved ufortøvet også at sætte demokratiet i karantæne?