Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hans Egede er Hitler

Hans Hauge Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bigum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hans Hauge

De morer sig hjerteligt på P1 Morgen; det skal ikke være så surt alt sammen. Og de ler også meget. De samme gør dem, de interviewer. Tirsdag var en slags racismens dag dog uden et minuts stilhed. Som bekendt er statuen af Hans Egede i Nuuk blevet vandaliseret. I den anledning ringer de to værter ikke til en, der ved noget om Hans Egede, men til en grønlandsk skuespiller, der næsten ikke kunne få et ord frem, for hun morede sig så hjerteligt sammen med værterne. Hans Egede han er jo ligesom Hitler, sagde hun og blev ikke modsagt. Hvor morsomt.

Derefter talte P1folkene med en heks. Og ifølge P1 findes den slags. Heksen var imod den blodige skik med at afbrænde hekse Skt. Hans. Heksen kunne godt lide naturen; og det kunne en naturvejleder også. Neoprimitivismen breder dig. Nu også på P1.

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Stakkels Grant

Jarl Cordua

Ikonoklasme har som bekendt være en yndet sport siden antikkens Grækenland. For tiden praktiseres den især af den skøreste identitetspolitiske venstrefløj i USA. Efter at der forståeligt nok endnu engang er raset mod statuer af sydstatsgeneraler (Hvor man må undre sig over, hvorfor de i det hele taget i sin tid kom op?) så er turen nu kommet til en af nordstatsgeneralerne. I al fald blev en statue af General Ulysses S. Grant for nyligt væltet i hippiernes hjemby San Francisco.

Hvorfor nu det? Jo for før borgerkrigen havde Grant holdt en enkelt slave, og det  hjælper ham åbenbart ikke, at han frigav slaven, før borgerkrigen blev indledt.  At eje en slave vejer åbenbart tungere her i nutiden end den kendsgerning, at Nordstatsgeneralen, som den mest succesrige hærfører effektivt nedkæmpede sydstatshæren. Altså den hær, der  stod i vejen for at hele slaveuvæsnet kunne kommes til livs.

Måske Grant bare skulle være blevet hjemme og drikke whiskey frem for at hjælpe med at befri slaverne.