Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Frihed, lighed og … mangfoldighed?

Christian Marcussen

Efter halshugningen af den franske lærer Samuel Paty og mordene på tre franske kirkegængere i Nice strømmer det ind med sympatierklæringer og opbakning til Frankrig. Selv Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre har taget tid ud af #metoo-kalenderen for at skrive et par ord på Facebook.

Her får hun elegant omskrevet det franske nationalmotto »Frihed, lighed og broderskab« til det mere målgruppe-venlige »Frihed, lighed og mangfoldighed«.

»Mangfoldighed« betyder ellers det præcis modsatte af det, som ligger i det franske slagord »broderskab«. Her er betydningen, at folket først og sidst er franskmænd uanset deres oprindelse, sprog og stand mm.

Groft sagt er sikker på, at ofrene for den islamiske terror satte stor pris på netop mangfoldighed, da de blev stukket ned og halshugget til lyden af et helt andet motto: »Allahu akbar«.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Jødehadet fra venstre

Bent Blüdnikow

Undersøgelser viser, at jødehadet i Europa er voksende. Anden Verdenskrig er langt væk, og nye jødehadere ved måske dårligt nok, hvem Heinrich Himmler eller Josef Stalin var. Traditionelt har vi placeret jødehadet på højrefløjen, godt parkeret hos fascister og nazister, men historien er nu rig på venstreorienterede jødehadere som f.eks. dem i Blekingegadebanden, Venstresocialister eller Hizb ut-Tahrir.

Nu viser en britisk undersøgelse, at Arbejderpartiet i Storbritannien under dets leder Jeremy Corbyn ofte chikanerede og diskriminerede jødiske partimedlemmer, der ville bremse den galopperende antisemitisme i partiet. Undersøgelsen konkluderer: »Arbejderpartiet gjorde ikke nok for at forhindre antisemitisme, og i værste tilfælde accepterede partiet antisemitisme.«

Som følge af undersøgelsen har partiet besluttet at suspendere Jeremy Corbyn fra partiet. Den britiske sag viser, at ekstremt Israelhad hurtigt udvikler sig til jødehad.