Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Efter Katrine Dirckinck-Holmfelds kunstneriske happening må danmarkshistorien skrives om

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Danmarkshistorien skal omskrives

Bent Blüdnikow

Efter institutlederen fra Kunstakademiet Katrine Dirckinck-Holmfeld har forklaret, at hun slet ikke stjal busten af Frederik V, og at den sikkert vil »rematerialisere« sig på en eller anden måde efter den kunstneriske happening, må danmarkshistorien skrives om.

Guldhornene blev slet ikke stjålet i maj 1802 af Niels Heidenreich fra Nationalmuseet, men Heidenreich lavede simpelthen en kunstnerisk event, og vi venter stadig på, at hornene vil rematerialisere sig. Det var bunduretfærdigt, at Heidenreich blev dømt en hård tugthusstraf.

Og kryptonazisterne, der i en årrække stjal kilder fra Rigsarkivet om danske nazister, gjorde det blot som led i en historisk-kunstnerisk happening. De ville blot ændre lidt på danmarkshistorien, fordi nazisterne var blevet uretfærdigt behandlet. Deres hårde straffe var ganske urimelige.

Katrine Dirckinck-Holmfeld vil heldigvis næppe få en lignende hård straf, men sikkert nok en ansættelse i Danmarks Radio, hvor hun allerede har optrådt i Deadline. Men det er jo i sig selv en hård straf.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Upolitisk videnskab

Hans Hauge

Den længe ventede videnskabelige undersøgelse af nytten af mundbind er nu offentliggjort. Mundbinds virkning er ringe. Gad vide hvorfor, vi ikke måtte høre om det før nu? Og den længe ventede vaccine mod covid-19 kommer om ikke så lang tid. Endda i flere modeller. Gad vide hvorfor, vi hører denne gode nyhed netop nu? Enhver kan jo se, at det kan få konspirationsteorier til at brede sig. De har naturligvis intet på sig.

Biden gik med mundbind, men Trump mente ikke, de havde nogen stor virkning. Heldigt at de ventede med offentliggørelsen til efter valget. Det samme med vaccinen. Uha, tænk hvis den nyhed var kommet før valget. Trump kunne have vundet. Vi ved, at videnskab er upolitisk.