Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Den svenske model for indvandring kan bedst beskrives som et trafikuheld i langsom gengivelse, hvor alle i bilen stadig smiler

Den svenske model

Christian Marcussen

Groft sagt husker dengang, hvor en svensk model var en sund blond kvinde eller en sikker bil i luksusklassen. Nu er den svenske model typisk noget, man bør holde sig fra.

F.eks. den svenske model for indvandring, som bedst kan beskrives som et trafikuheld i langsom gengivelse, hvor alle i bilen stadig smiler. Og nu den svenske model for corona-håndtering, som mest af alt har bestået af at holde Sverige så åben som muligt.

Håbet har selvfølgelig været, at den svenske model ville være god for økonomien. Men nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det faktisk går en del bedre med detailhandlen i Danmark end i Sverige trods den danske nedlukning. Så indtil videre har den svenske model mest været god til at producere dødsfald. Men det gør den til gengæld også rigtig godt.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Die EU hat immer recht!

Peter Nedergaard

Groft sagt er grundlæggende tilhænger af det europæiske projekt som et forpligtende samarbejde om økonomi og politik. Vi er det imidlertid på en måde, som er i overensstemmelse med den europæiske tænkning, som har været Vestens grundlag siden Platon. Forslag fra EU – eller stærke magter heri – skal altid kunne diskuteres, kritiseres og afvises. Klapper man blot hælene i, når disse forslag fremlægges, agerer man dybest set ueuropæisk. Den frie, kritiske og pluralistiske tænkning gjorde Europa til Vesten. Vi gør Europa og Vesten en bjørnetjeneste ved at renoncere herpå, og vi nærmer os i så fald selv den totalitarisme, vi gerne gør en dyd ud af at afvise.