Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Black Lives Matter Denmarks argumentation er Erasmus Montanus værdig

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Venner betyder intet

Jarl Cordua

Det selvbestaltede meningspoliti, Black Lives Matter Denmark (BLM), der kæmper for at importere flest mulige raceproblemer fra USA til Danmark, demonstrerede forleden igen. Det skete i Rønne på Bornholm, hvor byretten idømte to brødre langvarige fængselsstraffe for mishandling og mord på en tidligere ven. Motivet for forbrydelsen var hævn, fremgik det af udsagn under retssagen, men BLM med den evigt rablende Fru B. Sørensen når til anden konklusion, hvorfor man åbenbart er parat til at ofre de tiltaltes retssikkerhed på den politiske mærkesags alter, hvor man ser racisme som motiv alle vegne. Argumentet er Erasmus Montanus’ værdigt: Ofret var sort. Gerningsmændene hvide. Ergo var mordet racistisk.

Imidlertid blev BLM på Rønne Torv mødt af en moddemonstration af den myrdedes venner, der deler anklagerens opfattelse mht. motiv. Senere måtte den myrdedes venners mindehøjtidelighed på selve gerningsstedet naturligvis vige for BLMs demonstration samme sted. Venskab har BLM heller ingen respekt for.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Erhvervsdum

Eva Selsing

Erhvervskvinden Mia Wagner har en tatovering på sin højre arm. Der står »Definitionsmagten«. Ud over at afspejle indehaverens imponerende åndsevner, skal den minde hende om, »at alt er flydende. Alt er subjektivt og beror på iagttageren,« som Heraklits arvtager siger.

Allerede her er vi i problemer, for »definitionsmagten« handler jo om at forme det sprog og den tænkning, kollektivet er underlagt. Hvis »alt er subjektivt«, går man vel ikke op i kollektivets udstukne linjer (hvis man overhovedet anerkender, at de findes)? Og hvad er det, der flyder, er det måske Mia Wagners egne små grå i mødet med de indbyrdes modstridende popudgaver af filosofiske citater, direktørhentet fra Google? Det er meget forvirrende. Gid dog at Wagner, der med egne ord er »feministisk iværksætter«, kunne have definitionsmagtet sig til en mere stringent livsfilosofi. Men det var måske patriarkatet, der bremsede hende?