Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Danmark for danske dyr

Danmark for danske svin

Nima Zamani

Veganerpartiets mærkesag er at afskaffe konventionel landbrug. Men partiets formand, Henrik Vindfeldt, siger i samme ombæring til det nye netmedie, Den Uafhængige, at Danmark står for så stor en del af kødeksporten, at andre lande unægteligt vil øge deres konventionelle landbrug, hvis vi afskaffer vores.

Veganerpartiet vil altså hjælpe og beskytte danske dyr, mens flere udenlandske dyr vil få det værre. Problemet bliver med andre ord løst herhjemme, men forstørret i resten af Europa og verden.

Det svarer groft sagt til Dansk Folkepartis og Nye Borgerliges udlændingepolitik – bare for heste, grise, køer og får. Danmark for danske dyr!

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Selvskade

Peter Nedergaard

Selvskade er ifølge Psykiatrifonden, når en person direkte og bevidst udøver skade på sig selv uden en intention om at begå selvmord.

Groft sagt forstår, at der også findes politisk selvskade. Dansk aktiebeskatning er i dag på 42 procent, hvilket er næsthøjest i OECD, hvor gennemsnittet er knap 24 procent. Det er klog politik at sænke dansk aktiebeskatning til gavn for job og velstand. Skatteministeriet har beregnet effekten af, at aktiebeskatningen sænkes til 25 procent. Det koster statskassen 900 millioner kroner, men det skaber samtidig beskæftigelse til ekstra 6.700 personer, og bruttonationalproduktet vil stige med 6,7 milliarder kroner.

Det er særdeles svært at finde ting, som giver mere smæk for skillingen. Alligevel vil regeringen gå den anden vej og hæve skatten på aktieindkomster til 45 procent. Det er ikke alene uklogt. Det er selvskadende adfærd.