Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Bare venstrefløjen, der nu ustandselig taler om racisme og kolonitidens rædsler, også husker kommunismens og venstreradikalismens ofre

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En tilståelse om monumentstorm

Bent Blüdnikow

Denne Groft sagt har en tilståelse at gøre i spørgsmålet om monumenter. Jeg stod som journalist på Berlingske bag stormen mod Lenin-statuen på Arbejdermuseet i København. Måske husker ældre læsere, at Berlingske i 2004 tordnede mod Lenin-statuen, der stod i museets forgård og hilste publikum velkommen. Jeg gjorde i artikler opmærksom på, at denne koldblodige morder havde beordret børn, kvinder, arbejdere og bønder myrdet på revolutionens alter og krævede ham fjernet fra velkomstgården.

Efter en voldsom ballade lykkedes det faktisk at få morderen med fipskægget rykket til en baggård, hvor han nu står i unåde. Var det klogt? Havde han været et bedre budskab om kommunismens myrderier ved at lade ham blive i forgården med et skilt om halsen?

Jeg ved det ikke, men bare venstrefløjen, der nu ustandselig taler om racisme og kolonitidens rædsler, hver gang også nævnte kommunismens og venstreradikalismens ofre.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Genforeningen

Peter Nedergaard

Groft sagt er meget tilfredse med, at turister, der er bosat i Slesvig-Holsten samt Skåne, Halland og Blekinge, nu fritages fra kravet om seks overnatninger i Danmark for at komme ind i landet. Det manglede bare. Det er et længe næret håb fra vor side, at grænserne fra før 1658 genetableres fuldt ud.

Vi anser derfor dette for at et være lille skridt for turistindustrien, men et stort skridt for Danmarks reelle genforening. Samtidig vil vi gerne slå et slag for, at der bør etableres en midlertidig grænsekontrol ved udrejse fra Slesvig-Holsten, Skåne, Halland og Blekinge til alle andre steder end Danmark.