Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Baglandet er et spøgelse, der findes

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem frygter ikke Baglandet?

Hans Hauge

Politik er vor tids myte, og i enhver myte findes mytologiske skikkelser. Det sker af og til, at et mytologisk, mangehovedet monster, som hedder Baglandet, pludselig dukker op. Ingen ved, hvor Baglandet kommer fra, kun ved vi, at det kommer fra baglandet.

»Bagland« er et ord, som er hentet fra geografien. Baglande ligger ofte bag bjerge eller søer. Baglandet findes ikke som begreb i den politiske teori, og der er ikke et Bagland i Grundloven. Baglandet er ikke folkevalgt, men det har magt. I et demokrati burde det være folket, der vælter partiformænd, men det er Baglandet. Og når Baglandet møder op i Brejning, falder førerne i massevis, og Baglandet går i gang med at skabe en ny konge. Når han er indsat, trækker Baglandet sig tilbage, og vi hører ikke om det igen, før en ny krise opstår. Baglandet er et spøgelse, og det findes.

Mærkeligt

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Der har været en dramatisk udvikling i striden om præsident Trump og FBI. Justitsministeriets vagthund, Michael Horowitz, er for få dage siden kommet med en rapport om den fyrede FBI-direktør James Comey og de memoer, som han skrev i 2017 efter sit møde med Trump. Det var memoer, som Comey fik lækket til New York Times. Denne Horowitz-rapport er den første af flere om FBIs og andre regeringsorganers mulige forsøg på at underløbe Trump.

Horowitz skriver, at Comey forbrød sig mod FBIs regler, og at hvis alle medarjdere gjorde som han, så ville FBI havne i det rene anarki. Comeys plan var tilsyneladende at få noget på Trump, så det kunne understøtte påstandene om, at Trump havde hyret ludere til at tisse i sengen i Moskva og andre skægge historier.

Horowitz-rapporten er af stor betydning og øger sandsynligheden for, at Trump havde ret, da han tweetede, at FBI spionerede imod ham. Men der er ikke ét ord om sagen i danske medier. Det er de samme medier, der er lynhurtige med de sidste skandalehistorier om Trump. Mærkeligt, ikke?

Grøn reformation

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Før reformationen kunne enhver synder købe sig aflad i den katolske kirke. De, der havde råd, kunne få tilgivet deres synder, oven i købet på forhånd, mens mindrebemidlede måtte vælge mellem et fromt liv eller et ufrivilligt ophold i Helvede.

Historien gentager sig. Grønne afgifter er langsomt, men sikkert ved at trænge sig ind på markedet som aflad. De rige kan uden problemer betale og kan derfor flyve, æde oksekød eller køre i forurenende biler, mens de mindrebemidlede må vælge mellem et liv på cykel eller på stenalderniveau.

Groft sagt skal lige så forsigtigt oplyse om, at afgifter, selvom de er grønne, ikke formindsker forurening eller udslip. Hvis man vil det, må man i stedet anvende hovedet og tænke på en sammenhængende løsning, så rige og ubemidlede stilles lige.