Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Adelsklasse eller 3Fer? Vilkårene for en fyring er vidt forskellige

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Penge for at holde fri

Niels Jespersen

En direktør i KL er blevet fyret med øjeblikkelig virkning efter at have sendt stribevis af upassende beskeder til kvindelige medarbejdere. Dvs. fyret på den måde, som man bliver det i OverDanmark. Med et års fuld løn og pension. Samlet modtager han således 1,63 millioner kroner indtil udgangen af februar næste år.

Juristen Leif Donbæk har i EkstraBladet skrevet om, hvordan der findes »almindelige« lønmodtagere, såsom sosu’er, sygeplejersker, 3Fere og socialrådgivere. Hvis de begår den mindste fejl, bliver de kylet ud med fuld musik. Det er lige før, at en lagerarbejder med 20 års anciennitet bliver bortvist og politianmeldt for at spise en udløbet marsbar, der alligevel skal kasseres.

Omvendt står det til, hvis du tilhører adelsklassen. Så får du penge for at holde fri, mens du venter på det næste topjob.

Dumhed for klimaet?

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Flere tusinde danske skoleelever har droppet undervisningen, er udvandret fra skolerne og er i stedet gået i demonstration for klimaet. Det skulle vist nok være inspireret af den 16-årige svenske skoleelev, Greta Thunberg, som i længere tid har gjort det samme.

Groft sagt undrer sig over årsag-virkning relationen. Hvor kan det, at man bliver dårligere til matematik og læsning have nogen positiv virkning for klimaet? Hvis der overhovedet er en sammenhæng, er den så ikke snarere omvendt, idet større viden generelt betyder, at man kan tilegne sig mere rationel viden om, hvordan man hindrer, at klimaet kommer ud af kontrol på grund af for store udslip af klimagasser?

Nedskæringer

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den røde del af Folketinget kritiserer med rette regeringen for at skære ned på sundhedsvæsenet. Det er simpelthen for galt, at kapitalisternes lakajer skærer ned og lader utrygheden råde blandt almindelige mennesker.

Fra 2000 til 2017 er de offentlige sundhedsudgifter steget med 69 procent. Det er en anelse mere end de samlede offentlige udgifter, der er steget med 19 procent. Målt pr. indbygger er udgifterne vokset med 56 procent siden 2000. De samlede sundhedsudgifter er øget fra 7,9 i 2000 til 9,8 procent i 2016.

Groft sagt forlanger, at denne helt ublu nedskæringspolitik ophører med det samme. Lad sandheden og de røde komme til magten, så vi kan undgå nedskæringer.