Vintesten: Her er det store stjerneskud i en ellers sløj uge

I denne uge er de billige vine enkle og smager simpelt, mens de dyre vine generelt skuffer eller er for højt prissat. Men der er et enkelt stjernedrys fra Bourgogne.

Det er godt nok længe siden, den ugentlige vintest har været så søvndyssende som en session med Ole Lukøje i lavendelfarvet natskjorte og bjergprikkede snabelsko. De billige vine er enkle og smager simpelt, mens de dyre vine generelt skuffer eller er for højt prissat. Men der er et enkelt stjernedrys fra Bourgogne-producenten Vougeraie.

Tidligere var huset et af dem, der havde gode marker, men ikke udnyttede potentialet fuldt ud. De senere år har der været enorme investeringer i både marker og kældre, og man er godt på vej mod nye højder. På flere af vinene sorterer man for eksempel drue for drue, og så er de i øvrigt godt på vej til at udskifte alle traktorer med heste til pløjning af vinmarkerne. Vougeraie er endnu ikke certificeret biodynamisk, men der arbejdes ud fra både Maria Thuns månekalender og Rudolf Steiners bioprincipper. Huset er ikke et af dem, hvor markerne er gået i arv fra far til søn i generationer, men det er historien om en familie (Boisset), der siden 1999 nøje har udvalgt og opkøbt strategiske parceller, hvor der kunne laves god vin. Ikke ligefrem idyllisk, men de gør det faktisk ret godt.

I løbet af ugen har vi smagt deres Gevrey-Chambertin Bel-Air 2017, der strutter af friske kirsebær, et strejf af ristede fade, lidt kærnemælk, knækkede grønne grene og et drys af peber. Smagen er vidunderlig og flot struktureret med en den klassiske pinot noir-syre og en utroligt velafstemt frugtsødme. På mange af de større vine gærer man delvist hele klaser ved forholdsvis lave temperaturer for at opnå en delikat frugtighed, og det er lige netop det, jeg falder pladask for, her i ugens testvinder.

Flere skribenter har beskrevet 2017 som en årgang med masser af elegante og sexede vine uden for megen frugtsødme, og det kan de have ret i. Der er måske ikke tale om de største og mest holdbare vine i verdenshistorien, men jeg bliver mere og mere begejstret for den let tilgængelige friskhed, man finder i mange af 2017erne.

0-99 kroner

Chenin Blanc, Uden producentnavn
Western Cape, Sydafrika 2019

★★☆☆☆☆
Lidt uforløst og reduktiv i duft (mangler noget iltning), men en frisk kant af melon, citrus, lidt støv og friske pærer dukker op med lidt tid i glasset. Ditto i smagen, hvor man finder masser af livlig syre.

Lidl
Pris 39 kr.

Pinot Grigio, Villa di Mare
Sicilien, Italien 2019

★★☆☆☆☆
En smule parfumeret i stil – lidt hen ad tør muscat, men det er det ikke. Her har vi derimod en pinot grigio i den frugtige, koldgærede og ukomplicerede genre uden ret megen dybde.

H.J. Hansen/Vinspecialisten
Pris 79 kr.

Chardonnay, Les Jamelles
Pays d´Oc, Frankrig 2019

★★☆☆☆☆
Åben og frugtig med toner af ananas og citrus. Blød, venlig og lidt simpel i munden med en lille frugtsødme på toppen.

Føtex
Pris 2 flasker 109 kr.

Fleurie, Cave des Grands Vinsde Fleurie
Beaujolais, Frankrig 2018

★★★☆☆☆
Lille og luftig beaujolais med masser af lys bærfrugt. Ikke videre dyb, men en frisk og letbenet pastavin med sprød og livlig syre. Bør serveres sval.

Wine Family
Pris 86 kr.

100-200 kroner

S.M.V limited Release, Bellingham
Paarl, Sydafrika 2015

★★★☆☆☆
Solmoden med lidt kirsebær, en del fad, tørret druepræg, eukalyptus og en kant af blommesten. Saftig og ganske koncentreret vin, der p.t. forekommer en anelse domineret af træ i finalen.

Meny
175 kr.

Gevrey Chambertin Bel-Air, Vougeraie
Bourgogne, Frankrig 2017

★★★★★☆
Pivhamrende klassisk bourgogneduft med masser af luftig frugtsødme, lidt kirsebær, stenfrugt og et knæk af peber og grønne grene. Laber, rank og saftig i munden med en vidunderlig og viril syre.

Philipson Wine
Pris 595 kr. v. 6 flasker

Megaphone, Brunier
Ventoux, Frankrig 2017

★★★★☆☆
Meget typisk og peberkrydret rhône-vin med lidt lakrids, jordbær, mørke oliven og en knivspids rabarber på toppen. Velstruktureret og nydelig vin med medium koncentration og en gang faste tanniner i afslutningen.

Theis Vin
Pris 139,95 kr. v. 6 flasker

Barolo, Livia Fontana
Piemonte, Italien 2015

★★★★☆☆
Let tørhed i duft med strejf af kål, sveskeblomme og kirsebærsten. Relativ luftig vin med masser af stram garvesyre og en let markeret alkohol i eftersmagen. For dyr.

Ilvino
Pris 325 kr.