Vintesten: Billige bobler, der dur

Abel Jobart har alt det, jeg forventer mig af en lille champagne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Når jeg skal finde et prisvenligt alternativ til dyr champagne, så falder valget sjældent på cremant, spansk cava eller italiensk spumante, men derimod på billig champagne. I know, champagne bliver aldrig helt billigt, men der er faktisk fremragende køb blandt de mindre kendte producenter. Eksempelvis Abel Jobart fra ugens test.

Huset er efterhånden en gammel kending her i spalterne, og vi har smagt dets vine adskillige gange. Som regel er det rigtig gode køb. Ugens lille vinhit er ingen undtagelse. Det ligger på bare 200 kroner, og så er det ovenikøbet vintage-champagne – altså en årgangschampagne – fra 2014. Hvis man sammenligner med store og berømte huse som Bollinger, Möet & Chandon og Veuve Clicquot, så starter priserne normalt på den forkerte side af de 300 kroner. Og her taler vi vel at mærke bare om de almindelige standardcuvéer uden årgang. Skal vi op på vintage-niveau, stiger priserne selvfølgelig yderligere.

Jobart har alt det, jeg forventer mig af en lille champagne. Blandt andet toner af citrus og æblekerne og et viff af ristet brød – måske endda lidt øllebrød. Stilen er forholdsvis robust og maskulin, og den kan stå imod lidt af hvert.

På smagebordet har vi i denne omgang også en anden klassisk fransk vin, en Gigondas, der er nabo til det hypede Châteauneuf du Pape i den sydlige rhône-dal. I begge områder dominerer grenache-druen, og langt hen ad vejen er der mange ligheder. Men ofte foretrækker jeg nu det upåagtede Gigondas, fordi vinene herfra er lidt lettere, friskere i stil og mere balancerede. La Grangette des Garriques, der er lavet af Alain Jaume fra Domaine Grand Veneur, er i min optik et sandt mesterstykke og et skoleeksempel på lige netop dette. Jeg er kæmpe fan!

00 - 99 kroner

Foto: Bjarne Sørensen i.

Cabernet sauvignon, uden producentnavn
Central Valley, Chile 2019

★★☆☆☆☆
Urter og grøn peber i både duft og smag. Slank, ja nærmest lidt spinkel og på kanten til det undermodne i frugten med en lidt tør og bitter garvesyre. To små stjerner.

Lidl
Pris 33 kr.

Foto: Bjarne Sørensen i.

Grüner Veltliner, Landhaus Paul
Burgenland, Østrig 2019

★★★☆☆☆
Koldgæret og blomstret med indslag af citrus, græs og grønne æbler. Ditto i smagen, der forekommer slank, letbenet og frisk i frugten med en lille fin syre i afslutningen. Ikke stor, men vellavet.

The Wine Company
Pris 75 kr. v. 6 flasker

Foto: Bjarne Sørensen i.

Falconieri, Falesco
Umbrien,Italien 2016

★★★★☆☆
Masser af søde, røde bær og et strejf af sveskeblomme, tobak og vanilje. Nydelig og velstruktureret vin med en sund garvesyre, god tyngde og en let fremtrædende frugtsødme i afslutningen, hvilket de fleste sikkert vil finde attraktivt. Glimrende vin til prisen.

Meny
Pris 3 flasker 239 kr.

100 - 200 kroner

Foto: Bjarne Sørensen i.

Mencia Joven, Algueira
Ribeira Sacra, Spanien 2018

★★★★☆☆
Spændende galicisk rødvin fra Ribeira Sacra. Næsen er åben og indbydende med indslag af stald, læder og bitre amarenakirsebær. Meget naturvinsagtig i munden med en lille perlen på tungen, der rammes fint ind af en afrundet tanninstruktur og god koncentration.

Vinens Verden
Pris 119 kr.

Foto: Bjarne Sørensen i.

Champagne Brut, Abel Jobart
Champagne, Frankrig 2014

★★★★☆☆
Abel Jobart er champagne i den lidt tungere ende, og den er først og fremmest et fremragende køb til bare 200 kroner! En anelse likorøs med et bagtæppe af citrus, æblekerne og et strejf af ristet brød – ja måske endda lidt øllebrød. Høj genkøbsfaktor. Fire store stjerner.

Køge Vinhandel
Pris 200 kr.

Foto: Bjarne Sørensen i.

Gigondas, La Grangette des Garriques
Rhône, Frankrig 2017

★★★★★☆
Helt vidunderlig og klassisk Rhône-duft af sød lakrids, peber og røde bær. Smagen følger trop. Fuld skrald og spark i raketten, men bestemt også elegant, med en indtagende garvesyre, der afgrænser frugten flot. Velafstemt rhône-vin med en enorm stamina og til en formidabel pris.

Nemlig.com
Pris 149 kr. v. 6 flasker

200 -

Foto: Bjarne Sørensen i.

Schlosssberg Riesling, Domaine Weinbach
Alsace Grand Cru, Frankrig 2018

★★★★★☆
Dejlig, let tropisk med et pift af fersken, mango, en smule ananas og terpentin. Rig i munden med en smule fedme og lille tør og saltet mineralitet i afslutningen.

Philipson Wine
Pris: 450 kr. v. 6 flasker

Foto: Bjarne Sørensen i.

Chardonnay, Sandhi
Sta. Rita Hills, Californien 2018

★★★★★☆
Let reduktiv næse, der strutter af citrus, ananas og en bagkant af skifer. Ren og kølig som en polarvind. Pivfrisk i munden med en skarphed i frugten og en syre, der får min tandlæge til at juble.

Laudrup
Pris: 249 kr.