Ugens vintest: Lækker højdespringer er et los i løgene

Blærerøvsvin fra Rhône imponerer Berlingskes vinskribent Rolf Madsen.

Hold da helt kebab. Det her er som at få et los i løgene – smagsløgene, altså!

En ordinær côtes du rhône med en mumsfaktor så høj, at jeg nærmest ikke kan få mig selv til at spytte den ud. Ugens højdespringer, Saint Préfert, smager hen ad châteauneuf du pape, og en god én af slagsen, skulle jeg lige hilse og sige. Faktisk så meget, at man kunne »mistænke« wine makeren for at putte lidt deklasseret châteauneuf ned i flasken, hvilket ikke er helt usandsynligt. De fleste af husets vinmarker ligger nemlig i området. Egentlig betyder det vel ikke det store. Jeg kan bare konstatere, at det her er blærerøvsvin, som sprænger rammerne for, hvad man normalt vil forbinde med côtes du rhône.

Saint Préfert er de seneste år blevet bedre og bedre. Den kvindelige ejer Isabel Ferrando kom som en novice fra bankverdenen til Châteauneuf i 2002. Fra starten fik hun hjælp af de bedste. Blandt andet Philippe Cambie (en af Rhône-dalens førende ønologer) og Henri Bonneau, der laver nogle af de mest kultagtige châteauneufer – i øvrigt fremstillet ud fra en laissez faire-tankegang, hvor vinene mere eller mindre laver sig selv. Men kan man smage det i Saint Préfert? Næ, egentlig ikke. Husets vine er helt deres egne, og vores testvinder oser af æterisk og let fordampelig frugtsødme, indkogt jordbærfond, lidt teblade toppet op med en diskret fodnote af tørret frugt. Læg så oveni en vidunderlig skefuld frugtsødme, der heldigvis ikke bliver tung og doven. En kemisk cocktail, som ikke er til at modstå. Det er muligt, jeg ligger en stjerne for højt her, men min krop er i Tivoli, og mit vinøse kompas står i vater. Al magt til urhjernen – I have to obey! Nøj, hvor er jeg fan!

I den billige ende smager vi Domaine la Grave gjort på druen cabernet franc, som har tendens til at give lidt urtegrønne og blodfattige vine, når den kommer fra nordlige himmelstrøg. I ugens test har vi et sublimt eksempel på, hvor godt cabernet franc kan smage, når den dyrkes med tilpas mængder sol og varme. Her fra Languedoc, hvor de tilmed laver den til en fornuftig pris. Der er selvfølgelig lidt urt og grønkrydrede elementer – det er druens genetik – men den er på ingen måde anæmisk eller aggressiv takket være en dejlig moden garvesyre suppleret med en let bærsødme. Glimrende vin til prisen.

60-99 kroner

Cabernet Franc, Domaine la Grave
Coteaux de Peyriac, Frankrig 2016

Foto: Bjarne Sorensen i.

★★★☆☆☆

Lidt urt og grønkrydrede elementer med en snert af modne solbær. Blød i munden, hvor man har en saftig frugt og en tilpas mængde afrundet garvesyre. Mediumkoncentreret fætter, der giver ganske meget for pengene.

Bichel
Pris: 60 kr. v. 6 flasker

Grand Barossa Shiraz, Château Tanunda
Barossa, Australien 2017

★★☆☆☆☆

Flæsket i næsen med en kant af jordbær, ribssaft og mørke oliven. Fyldig, rig og nærmest fed i munden med masser af slagkraft. Bliver dog en anelse marmeladeagtig og alkotung i afslutningen

Bilka
Pris: 79 kr.

Valpolicella Ripasso, Vini Valli di Verona
Veneto, Italien 2017

★★☆☆☆☆

Rustik med indslag af kål, lidt læder, kirsebær, blommesten og strejf af svovl. Slank og letbenet vin uden den store kompleksitet. Afsluttes af et lille markeret syrebid.

Lidl
Pris: 65 kr.

Pinot Noir, Lockhart
Californien, USA 2017

★★★☆☆☆

Saftig næse, hvor man finder toner af solmodne røde bær og et strejf af rabarber. Ganske blød i smagen med en del frugtsødme og en lille garvesyrestramhed i afslutningen. En vin, der fylder munden godt ud, men ikke videre karakterfuld.

Vins de Vinde
Pris: 98 kr.

100-200 kroner

Nebbiolo d'Alba Valmaggiore, Sandrone
Piemonte, Italien 2016

★★★★☆☆

Let medicinsk med en snert af mint, engelsk lakrids, kirsebær, viol og kamfer. Stram og tør i munden med en god portion garvesyre. Udmærket og koncentreret vin, der skal have noget tid på flaske.

Domaine Brandis
Pris: 199 kr.

Clos Beatus Illé, Domaine Saint Préfert
Côtes du Rhône, Frankrig 2017

★★★★★☆

Oceaner af jordbær, lidt teblade og strejf af tørret frugt. I smagen har man en forførende og veldoseret bærsødme, der heldigvis ikke bliver tung og doven. Smager vidunderligt. Wow, det er godt! Et fund til prisen.

Philipson Wine
Pris: 129,95 kr. v. 12 flasker

200+ kroner

Sauternes, Château Rieussec
Bordeaux, Frankrig 2014

★★★★☆☆

Tropejuice, guldkorn og lidt sirup. Fed, rig og klassisk sauternes, der smager vældig godt, men den lider lidt under en noget lav syre.

Greenwood Fine Wine
Pris: 299 kr.

Lucente, Tenuta Luce
Toscana, Italien 2017

★★★☆☆☆

Temmelig meget vanilje og kokos på næsen. Ditto i smagen, der besidder masser af tyngde og koncentration. Her og nu domineres et godt druemateriale af en gang tørre fadtanniner, men der fornemmes dog potentiale til noget mere på sigt.

H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten
Pris: 225 kr. v. 2 flasker