Ugens vintest: Kølig syrah sætter nye standarder for californisk vin

Ny californisk »Rhône-vin« imponerer, mens den gamle Netto-schlager Selaks holder både pris og kvalitet.

Det er rigtig fin uge for vintesten med spændende vine i den tunge ende og et par gode køb i den lette.

Hvis vi starter i den dyre ende, finder vi her en syrah fra en den californiske vinscenes mest spændende nye producenter, Pax Mahle. Mahle er tidligere sommelier og indkøbschef for Dean and Deluca, men begyndte omkring årtusindeskiftet som vinproducent. Det skete, da han opdagede, at det er muligt at finde syrahdruer, som vokser så køligt langs Californiens kyst, at vinens udtryk ligner nordrhône, som Mahle – og undertegnede – altid har været en stor fan af. Mineralske vine, som typisk besidder den treenighed af peber, røg og fermenteret kød, som jeg kalder »spegepølse« (fordi spegepølse dufter af røg, peber og tørret/fermenteret kød).

Sonoma-Hillsides Syrah er en spændende og anderledes vin i amerikansk sammenhæng med beherskede 12,9 pct. og slet ingen træ, eftersom vinen er lagret på cementtanke. Den fungerer fint nu, men jeg vil nok gemme den et år eller to og drikke den til lam eller gris fra havegrillen.

Spændende er også In Origine 400 fra La Felce i Ligurien. Det er yderst sjældent, at vi har vine fra Ligurien med i testen. Her er der tale om en orange lavet primært på vermentino druen. Det vil sige, at drueskallerne er macereret (udblødt) 18 dage i mosten, hvorved tanniner er blevet udtrukket, således kuløren er blev orange, og mundfølelsen er blevet mere tør a la rødvin. Vinen er krydret og karakterfuld, men ikke funky eller synderlig naturagtig, så det kunne være et fint sted at starte for den, som ønsker at stifte bekendtskab med orangevin.

Endelig er der et par gode tilbud i den billige enden af skalaen. Selaks sauvignon, en gammel netto-kending, viser sig at holde både pris og kvalitet. Og så er der den næsten skræmmende billige pinotage fra Lidl til bare 35 kr.! Normalt er pinotage ikke ligefrem min kop te, men her er den faktisk ganske tilforladelig. Umiddelbart tror jeg, det er svært at finde en mere acceptabel rødvin til pris.

Sauvignon blanc, Selaks

Foto: Bjarne Sorensen i.

Marlborough, New Zealand 2018

★★★☆☆☆

Selaks arketypiske NZ sauvignon er lidt af en testveteran. Ingen svedig armhule, som denne drue ellers ofte opnår i NZ. Her er hyldeblomst og asparges, men også eksotiske noter i form af passionsfrugt og mango. Saftig mund med ok syre. Flot til prisen.

Netto
60 kr.

 

Pinotage, RSA

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Western Cape, Sydafrika 2018

★★☆☆☆☆

Ung og frugtig med kaffeagtige ristede noter af træ – i denne prisklasse er det snarere egechips end fade. Sødmefuld og saftig mund. Behagelig fritaget for den note af brændte bildæk, som mange sydafrikanske vine lider under og forbavsende billig! To og en halv stjerne. 

Lidl
35 kr.

 

Petit Verdot, Casa del Blanco

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Castilla-Leon, Spanien 2012

★☆☆☆☆☆

Meget spansk egehørmer, som leder tankerne i retning af gammeldags fernis. Frugten er desværre blevet noget træt i sværen – jeg savner friskhed og saftighed. Munden er syrlig som old school rioja.

Brdr. D’s Vinhandel
60 kr. v 6 fl.

 

Médoc, Le Plantier de Méric

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Bordeaux, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Bordeaux med relativt mørke toner i form af blyant, lakrids og lige så meget hindbær-brombær som solbær og moderat træ. I munden lidt til den tørre side, her er en del tannin - kunne godt have brugt lidt mere saftig frugt. Tre og en halv stjerne. 

Supervin.dk
140 kr. v 6 fl.

 

Savagnin ouillé, Domaine du Pélican

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Jura, Frankrig 2017

★★★★☆☆

Jura fra det berømte bourgognehus Marquis d’Angerville. Først en del træ, som dog delvist fordufter. Dufter lidt af lim som typisk for området, men her er ingen af de sherrynoter, som man også ofte finder her. Relativt neutral, men man aner sauvagnon-druens letkrydrede karakter. God markant syre, jeg ville gemme denne vin et par år. Fire store stjerner.

Philipson Wine
275 kr. v 12 fl.

 

Cuvée Chanson Chardonnay, Champ Divin

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Jura, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Ekstremt ung og blomstrende med en del fadpræg. Mere chardonnay-karakter i form af konfiterede gule stenfrugter end jura-præg – kunne være bourgogne. Udmærket syre og koncentration.

Grapeshop.dk
198 kr. V 6 fl.

 

Sonoma-Hillsides Syrah, Pax

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Sonoma, Californien 2017

★★★★★☆

Typisk kølig syrah a la nordrhône med peber, røg og fermenteret kød i næsen gæret på hele klaser. Den er ung, mørk og frugtig. Behageligt fritaget for træ, eftersom vinen er lagret på cementtanke. Frisk og saftig mund. Drikker godt nu – gerne til lam – men kan afgjort gemmes adskillige år. 

H.J. Hansen/ Vinspecialisten
425 kr.

 

In Origine 400, La Felce

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

Ligurien, Italien 2018

★★★★★☆

Karakterfuld og krydret orangevin, fin og kompleks uden at være sær eller funky. Her er stødt æble, tørret frugt, hø, tang og harpiks. Man mærker tanninerne fra macerationen i form af en vis tørhed, men ikke desto mindre drikker vinen godt alene.

Niche Vin
185 kr.