Ugens vintest: Denne vin får skribenten til styrte ned i kælderen og sætte en Poul Reichhardt-plade på grammofonen

Ugens vine byder på åndelige vingesus og en saftig rødvin fra Toscana til blot 79 kroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens mest interessante vin er en af dem, der kan gøre mig så glad i låget, at jeg tripper ned i kælderen, støver min mormors gamle grammofon af og lytter til tonerne af »Kys hinanden« med Poul Reichhardt og Willy Grevelunds Orkester. Moden bourgogne kan bare noget særligt, og her har vi et smækkys af en 20 år gammel og besjælet vin fra Domaine Michel Arcelain i Beaune.

Et åndeligt vingesus, et smagspotpourri af tertiære aromaer bestående af underskov, halm, en lille bagkant af sveske, blommekompot og en vidunderlig puddersukkeragtig sødme, som holdes eminent på plads af en resolut syre, der er så strunk som en lanse. En vin, der besidder fuldtonet modenhed, og som samtidig spræller af livsglæde, ynde og finesse.

Gamle vine har det med at smide lidt af hvalpefedtet og tyngden og blive en smule korte i eftersmagen. Det sker også i Arcelains bourgogne, og nogle vil sikkert mene, at den forekommer en smule spinkel. Men nu handler bourgogne jo ikke om at være tung som en monstertruck. Næh nej, bourgogne handler om elegance, og den æteriske lethed er styrken her. Så er man vild med veludviklet bourgogne, eller er man bare nysgerrig på, hvordan sådan noget skal smage, er ugens testvinder et fint lille eksempel, der er til at betale (161 kroner).

Langt de fleste vindrikkere er formentlig mere til ung powerfrugt, der vælter op ad glasset, og dem er der masser af – ligesom der plejer at være. Blandt andet leverer brunellohuset Altesino et lille mesterstykke af en hverdagsvin til knap 80 kroner. Det er ganske vist ikke en brunello, vi har i glasset her, men bare en almindelig Toscana rosso, for ægte brunello skal indeholde 100 procent sangiovese, og det gør vores lille prisbombe ikke.

Hos Altesino har man drysset sådan cirka 20 procent cabernet sauvignon og merlot i blandingskarret, og det gør, at den ryger uden for klassifikationen. Ikke desto mindre er det en flot og mediumkoncentreret vin, der snildt kunne forveksles med en lille brunello – og så er prisen særdeles fornuftig.

0-99 kroner

Primitivo, uden producentnavn
Puglia, Italien 2019

★★☆☆☆☆

Lettere sukret og jammy frugt af solmodne kirsebær og en gang saltlakrids, som her kombineres med en lidt undermoden og markeret syre, der forekommer en anelse aggressiv. Hiver lige to stjerner hjem.

Lidl
Pris 45 kr.

Altesino Rosso, Altesino
Toscana, Italien 2016

★★★★☆☆

Grønkrydret og let urtet med strejf af lakrids, stødt sort peber, solbær, brombær og en lille tone sveskeblomme. Mediumkoncentreret fætter med en fin og blød garvesyrestruktur, der rammer frugten flot ind. En saftig vin, hvor man får meget vin for pengene. Let at forveksle med en lille brunello, og så er prisen jo yderst fornuftig.

Philipson Wine
Pris 79 kr. v. 12 flasker

Spätburgunder, Weingut Krebs
Pfalz, Tyskland 2018

★★☆☆☆☆

Først en anelse svovl på næsen, men med lidt luft klinger det af, og man finder toner af søde hindbær, kirsebær, rabarber, kål og lidt blommesten. Slank vin med en relativt høj syre og en anelse prikken på tungen, hvilket signalerer resterende kuldioxid.

Bichel Vine
Pris 85 kr. v. 6 flasker

100-200 kroner

Gigondas, Auguste Bessac
Rhône, Frankrig Toscana, Italien 2018

★★★☆☆☆

Klassisk sydrhône med toner af røde bær, peber, lakrids og en lille bagkant af karamel. Spicy og slank i munden med en opstrammende garvesyre. Smager fint, men har i min mund mere smag af klassisk côtes du rhône end specifik smag af gigondas.

Føtex
Pris 119 kr.

Beaune, Domaine Michel Arcelain
Bourgogne, Frankrig 2000

★★★★★☆

Flot og veludviklet bourgogne med toner af underskov, grønne grene, halm, blå blommer og en lille kant af sveske. Her har vi en moden vins sjæl og finesse i kombination med en frisk og spillevende syre. En velstruktureret fætter, der udmærker sig ved sin luftige elegance frem for dybde og ekstraktrigdom. Bravo!

Vinopol
Pris 161 kr. v. 6 flasker

Le Bouquet des Garrique, Le Clos du Caillou
Côtes du Rhône, Frankrig 2017

★★★☆☆☆

Velsmagende og juicy côtes du rhône i luksusafdelingen med masser af jordbær, stødt sort peber og lidt karamel. God koncentration, karakter og dybde med en ganske slagkraftig alkohol i afslutningen. Tre store stjerner.

H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten
Pris 199 kr.

200+ kroner

Chardonnay, Chanin Sanford & Benedict Vineyard
Santa Rita Hills, USA 2017

★★★★★☆

Slank og meget elegant chardonnay med en flot renhed og et pivskarpt syrebid. Oser af ananas, grapefrugt, et snift af smør og fad. Afsluttes af en lille saltet mineralitet.

Fine Wines
Pris 375 kr.

Pinot Noir, Farrside by Farr
Bannockburn, Australien 2017

★★★★☆☆

Lækker duft af søde røde bær, kirsebærsten og et lille, grønt, herbalt strejf. Smeltende blød og saftig i munden med en indtagende puddersukkeragtig frugtsødme, der lægger sig blidt på tungen. Ikke jammy, men noget mere sødmefuld i frugten end for eksempel klassisk bourgogne. Fire store stjerner.

Laudrup Vin
Pris 379 kr. v. 6 flasker