Tommy har tabt 25 kilo i TV 2-program om fede kokke. Alligevel har han stadig hang til »pinlig mad«

Han langer fisk over disken i Torvehallerne, og nu har han netop smidt 25 kilo i TV 2-programmet »Fem fede kokke«. Han lever efter en sund livsstil, men der er stadig plads til rødvin, chokolade og nougat- og marcipanburger.

Hvis kokken Tommy Raabo Fischer kun måtte spise én ting resten af livet, skulle det være østers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Warnke Nørregaard

Hvad er dit livs bedste måltid?

»Et af mine bedste måltider var, da det lykkedes mig at få bord på Jiro i Tokyo, der dengang var en trestjernet Michelin-restaurant på en metrostation. Der var ingen menu, og vi fik ikke at vide, hvad vi skulle spise. Han tager på fiskemarkedet om morgenen og plukker det bedste og serverer det. Det kan være sushi, stegt, bagt eller som spyd. Det var en stor oplevelse. Min favorit var en grillet ferskvandsål med en sød teriyaki, og det var helt vanvittigt. Det var både fedt og sødt på samme tid. Jeg er nok lidt japanofil. Jeg elsker alt, der er fra Japan.«

Hvad er dit livs værste måltid?

»For ikke så længe siden var jeg tvunget med til børnefødselsdag på McDonald's. Man kan elske dem og hade dem. Men hvis man skal spise burger, hvorfor så ikke fylde sig med ordentlig kvalitet? Jeg bryder mig ikke om mad, som folk ikke har lagt kærlighed i. Jeg fik en Big Mac, og saucen kan bestemt noget, men når den serveres på en papbøf og i noget, der minder om en daggammel bolle, er det sørgeligt. Når vi har alternativer som Jagger og Gasoline Grill, hvorfor vælger folk så den slags?«

Hvilken fødevare/ingrediens/ret forstår du ikke?

»Bergamotte er jeg virkelig ikke glad for. Jeg vil gerne elske det, men mit ansigt går af led, når jeg får det ind i munden. Alt vender sig i mig. Jeg kan lide duften, men ikke lide at spise det. Jeg har et had-kærligheds-forhold til det.«

Hvad er din yndlingsingrediens?

»Det kommer meget an på tidspunktet. I øjeblikket kommer jeg koriander i alting. Jeg har været på kur og skal arbejde ekstra meget med forskellige smage. Jeg er ret vild med god soja, koriander og olivenolie.«

Koriander er en krydderurt, der ofte deler vandene, men Tommy Raabo Fischer kan ikke få nok af den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Hvordan er det gået med dit vægttab?

»Det er gået helt umanerlig godt. Det er jo nogle fede drenge, og vi vil hinanden både på og uden for kameraet. Der er inspiration til både mad og træning. Jeg har tabt mig mere end 25 kilo. I alt det her har det sværeste været, at jeg har frygtet, når det stoppede, hvad så når kameraet slukker? Jeg har været på kur hele mit liv. Tabt mig og taget på igen. Nogle har arbejdet med det mentale, hvordan hylder man det og gør det til en vane og holder det i hverdagen. Så der er plads til chokolade og et glas vin. Der mener jeg, at jeg er landet et godt sted nu«.

Hvad foretrækker du at spise alene – underforstået: Hvad er din guilty pleasure?

»Marcipan- og nougatburger. Det skal allerhelst være god marcipan fra Sommerbird med Peter Beier-nougat i midten. Lægger du en rulle af hver foran mig, så æder jeg det hele. Der er ikke én sæson for marcipan og nougat. Det kan spises året rundt.«

Er der et særligt luksusprodukt, du synes er overvurderet?

»Hvis du bruger luksusvarer rigtigt og ikke ødsler med dem, så er der intet, der er overvurderet. Dog forstår jeg ikke bladguld. Det er ligegyldigt. Der skal jo ikke metal på min mad.«

Forstår du veganere?

»Jeg elsker grøntsager især i sæson, men jeg forstår ikke den religiøse tilgang til at fornægte sig ting og gemme sig bag, at det er for miljøets skyld. Jeg spiser selv meget mindre kød, især her under mit vægttab. Skal jeg spise kød, skal det sidde lige i skabet og være godt kød. Det er lige før, der skal mørbrad i bolognesen. Jeg blander mig ikke i hvad folk spiser, men andre skal så heller ikke pege fingre ad, hvad jeg spiser.«

Hvis du kun måtte spise en ret resten af livet, hvad skulle det så være?

»Så ville jeg godt kunne leve af østers. Det er en superfood. Du får masser af vitaminer, mineraler og protein.«

Hvad er i dine øjne den største madtrend lige nu?

»Brød. Det er fedt. Jeg kan huske op gennem 90erne, hvor bagerforretningerne begyndte at uddø, og der opstod kæder, hvor håndværket lidt gik tabt. Nu er der en bølge med fokus på surdej og ordentligt brød. Det er på vej frem, og nu adopterer supermarkederne det også. Der er stadig plads til forbedring. Der er mange bagere, der må tage sig sammen eller lukke. Der er en brødrevolution på vej, og folk vil gerne betale for det.«

Tommy Raabo Fischer, kok

»I dag er helten ham eller hende, der kan lave mad.«


Nu står du selv blandt andet bag en fiskehandler og en vildtslagter. Har du oplevet nogen ændrede forbrugsvaner hos folk under coronakrisen?

»I høj grad. Vi oplever, at folk køber mange flere råvarer. De kommer ned med deres kogebøger og vil have pighvarren skåret ud på en helt ny måde. Vi får også flere specielle forespørgsler. Folk vil have torsketunger og torskeskind. Folk vil gerne nyde god mad og har fundet glæden i selv at tilberede den. Der er prestige i at kunne lave mad i dag. Det er min fornemmelse, at madkundskaben har skippet en generation. I dag er helten ham eller hende, der kan lave mad.«

Hvad er den største udfordring for gastroscenen i København lige nu og efter corona?

»Det er hårde tider, og mange har brug for at slikke sårene. Men det er en fighterbranche, og jeg er ikke så bekymret for det gastronomiske niveau. Der er ingen tvivl om, at alle de turistfælder, der har været, de må gerne kradse af. De steder, der kun har et engelsk menukort. De steder må gerne blive overtaget af unge talenter. Lige nu er det for dyrt at komme ind i København, hvis du er ung. Der er masser af talenter klar til at bygge det op. Jeg forventer, at der kommer fuld speeder på, når vi åbner op igen. Det ulmer i krogene allevegne.«