Obama spiste der, Abe spiste der. Nu har Netflixstjernen Jiro mistet sine tre stjerner

»Verdens bedste sushi-restaurant« har er ikke længere at finde i det trestjernede Michelin-selskab. Restauranten holder ganske vist kvaliteten, men er blevet for eksklusiv, mener Michelin.

Sukiyabashi Jiros omdømme nåede nye højder, da Barack Obama i 2014 besøgte restauranten sammen med den japanske premierminister, Shinzo Abe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Ritzau Scanpix

Siden Michelins inspektører i 2007 første gang besøgte Tokyo er Jiro Onos eksklusive sushirestaurant hvert eneste år blevet tildelt de tre eftertragtede stjerner.

Da Michelin i denne uge offentliggjorde sin nye Japan-guide, fik Sukiyabashi Jiro imidlertid ikke en eneste stjerne. Dette har dog intet med kvaliteten at gøre, men dækker over, at restauranten er blevet for eksklusiv, lyder begrundelsen.

»Vi vurderer, at Sukiyabashi Jiro ikke længere tager imod reservationer fra den jævne befolkning, hvilket placerer restauranten uden for Michelins rækkevidde,« forklarede en talsperson fra Michelin-guiden ifølge BBC.

»Det er dog ikke helt korrekt, at restauranten har mistet sine stjerner – den bliver bare ikke beskrevet i vores guide længere. Det er Michelins politik at introducere restauranter, hvor alle kan spise.«

Det har længe svært at få bord på Sukiyabashi Jiro. Restauranten har opnået kultstatus, efter at dokumentaren Jiro Dreams of Sushi blev tilgængelig på Netflix. Dokumentaren portrætterer kokken Jiro Ono. Den 94-årige sushi-kok har haft restauranten i Tokyos velhavende Ginza-distrikt siden 1965 og driver den i dag i samarbejde med sin søn.

Da Barack Obama i 2014 spiste her sammen med Japans premierminister, Shinzo Abe, udtalte den daværende amerikanske præsident, at det var »den bedste sushi, han nogensinde havde smagt«.

94-årige Jiro Ono har drevet Sukiyabashi Jiro-sushirestauranten siden 1965. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toshifumi Kitamura/Ritzau Scanpix.

Restauranten har blot plads til ti spisende gæster – billigste menu koster omtrent 2.500 kroner – men nu er reservationerne altså blevet så svært tilgængelige, at Michelin ikke længere vil lade sushirestauranten indgå i guiden.

Ifølge BBC er det udelukkende muligt at reservere plads, såfremt man er stamkunde, har de »rigtige« forbindelser eller reserverer gennem et nærliggende luksushotel.

Ifølge madskribenten Allan Jenkins fra Observer Food Monthly kommer det dog næppe til at påvirke Jiro Ono, at restauranten nu ikke længere er at finde i verdens førende restaurantguide.

»Sandheden er, at han siden dokumentaren og Barack Obamas besøg er blevet den mest kendte nulevende japanske sushikok, så det klarer han fint. Han har alligevel kun ti pladser,« siger Allan Jenkins til BBC.