Thomas Rode: »Det er farligt, at man implicit forstår veganisme som sundt«

GASTRONAUT: Selv om Thomas Rode dyrker sin fysik, så er det ikke altid broccoli og kogt torsk, kroppen allerhelst vil have, men snarere chips, Matadormix og bastognekiks.

»Jeg elsker lortemad. Jeg træner meget og skal have fyldt meget i tanken. Skal jeg mærke efter, hvad min krop har lyst til, så er det chips, Matadormix og bastognekiks.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Hvad er dit livs bedste måltid?

»Det vil være uretfærdigt for de mange gode steder, jeg har spist, at nævne ét. Der er faktisk lige så mange almindelige måltider, der har været store oplevelser. Det handler ofte om, hvem jeg er sammen med. Om det er stegt flæsk eller 45 retter på El Bulli, det er ikke afgørende.«

Hvad er dit livs værste måltid?

»Jeg arbejdede engang i Salzburg, og på en fridag skulle jeg spise fettuccine med røget laks og basilikumflødesovs. Ind kom en portion overkogte grønne fettuccine med nogle gnallinger overtilberedt laks, der smagte af tran. Jeg spurgte tjeneren, hvor flødesovsen var blevet af? Så tog hun tallerkenen med ud i køkkenet, fandt en dåse købeflødeskum og satte fire klatter skilt flødeskum oven på retten.«

Hvilken fødevare/ingrediens/ret forstår du ikke?

»Stegt lever. Jeg ville så gerne kunne spise det, men jeg synes, det er så væmmeligt. Får jeg lever fra rådyr eller lam, så kan jeg lige klemme det ned, men den der blodsmag som hovedingrediens i et måltid, det kan jeg ikke. Jeg ville så gerne spise det, da det er noget af det sundeste, der findes. Der er mikronæringsstoffer, mineraler, vitaminer og fedtsyrer. Findes der én superfood, må det være den.«

Thomas Rode

»Skal jeg mærke efter, hvad min krop har lyst til, så er det chips, matadormix og bastognekiks. Det vil den hellere have, end det der i virkeligheden skulle give krudtet.«


Hvad foretrækker du at spise alene, underforstået: Hvad er din guilty pleasure?

»Jeg elsker lortemad. Jeg træner meget og skal have fyldt meget i tanken. Skal jeg mærke efter, hvad min krop har lyst til, så er det chips, Matadormix og bastognekiks. Det vil den hellere have end det, der i virkeligheden skulle give krudtet. Jeg elsker alt lort, men jeg prøver at holde det stangen. Hvert lortemåltid, jeg spiser, fratager mig muligheden for at få den næring, jeg har brug for, men jeg elsker seje rundstykker med havarti. Folk spørger mig tit, om jeg stadig spiser stenalderkost, men det gør jeg ikke så meget et nummer ud af, jeg spiser bare rigtig mad. Jeg spiser måske fem procent lortemad, og jeg har faktisk ikke dårlig samvittighed over det.«

Er der et særligt luksusprodukt, du synes er overvurderet?

»Safran. Der er 10.000 mere ydmyge krydderier, der smager bedre. Safran er en reminiscens fra dengang, hvor man brugte det, fordi det var dyrt og var et statussymbol. Jeg vil til enhver tid vælge et andet krydderi end safran.«

Thomas Rode kan godt lide smagen af safran, men der er mange andre krydderier, han hellere vil spise. Fold sammen
Læs mere
Foto: ATTA KENARE.

Hvad vil du aldrig udsætte din mund for?

»Cocktailbær. Det må være det klammeste, man overhovedet kan stoppe i sig.«

Forstår du veganere?

»Ja. Det er som med religion – for det er en religion : Man er nødt til at respektere andres menneskers valg. Jeg forstår godt, at folk er blevet veganere, med den måde vi behandler dyr på, selv om jeg også mener, at man skal passe på med at disneyficere dyr, for dyr er dyr og ikke mennesker. Jeg synes, at det er farligt, at man implicit forstår veganisme som sundt, hvilket det bestemt ikke er. Det kan være rigtig sundt, nogle kan fungere godt på vegansk kost, men andre kan ikke, og ved man ikke, hvad man gør, og får man ikke de helt essentielle kosttilskud, kan det være uforsvarligt over for børn og én selv. Vegansk kost er den eneste, som nærmest samtlige landes sundhedsorganisationer fraråder. Der er noget basalt, man er nødt til at have, og som man ikke får i den kost.«

Er du for eller imod foie gras?

»Jeg er imod lorte-foie gras, og jeg er imod lortedyrehold. Jeg er for en hollistisk tilgang til at holde dyr. Jeg er for, at man kan producere foie gras på en måde, hvor dyrene har det godt. Når man ser billeder af tremmekalve og burhøns, sammenholdt med gæs, så kan man starte der. Sørger man for , at de gæs kan leve et optimalt liv, tæt på det, de ville leve i det fri, så har jeg det fint med foie gras.«

Thomas Rode

»Jeg håber, at vi inden for en mindelig periode får os svunget op på det samme niveau, vi var på, men desværre bliver det nok fatalt for mange.«


Hvad er i dine øjne den største madtrend lige nu?

»Plantebaseret kost og grøn mad, uden at det er vegansk. Der er mange, der lærer at tilberede og behandle grøntsagerne rigtigt, så de smager godt. Der er mange gode ting i at få folk til at spise mere grønt. Det skaber et bedre udvalg på hylderne med meget mere økologi.«

Hvad tror du, coronakrisen kan komme til at betyde for restaurantscenen i Danmark?

»Det bliver frygteligt. Nogle har klaret skærene med takeaway, men jeg tror, vi kommer til at se mange konkurser og arbejdsløshed. Jeg håber, det kommer tilbage på sporet, for det er et behov, vi har fået opelsket. Men jeg tror også, forbruget flytter sig. De penge, vi ikke kan bruge i udlandet, de skal bruges herhjemme. Jeg håber, at vi inden for en mindelig periode får os svunget op på det samme niveau, som vi var på, men desværre bliver det nok fatalt for mange.«

Rettelse: I Thomas Rodes citat herover fremgår det, at flere sundhedsmyndigheder fraråder vegansk kost. Det er ikke tilfældet. Thomas Rode præciserer ordlyden til, at det anbefales, at man sikrer sig, at man får alle de essentielle vitaminer, mineraler og næringsstoffer, hvis man vil leve vegansk på en helbredsmæssig sund og forsvarlig måde. Læs mere om Fødevarestyrelsens anbefalinger om vegansk kost her.