Stor test af sommerbobler: Her finder du den ultimative champagne og de billige bobler til terrassen

Efter at have smagt 26 forskellige boblevine konkluderer Søren Frank, at bio champagne bare smager bedst, mens de ypperste håndværks crémanter kører længere på literen, når der skal bælles igennem på terrassen.

Foto: Bjarne Sørensen

Det er dejligt at drikke champagne, og andre gode bobler, året rundt. Mousserende vin er skøn både morgen og middag, perfekt som night cap og hvorfor ikke også til aftensmaden ?

Et særligt fortrin har champagne og co., når det er sommer, og temperaturen stiger, for vinen er generelt let, omkring de 12,5 procent alkohol, og frisker godt op med sin fine syre. Jeg drikker meget gerne champagne som en let aperitif, der ikke som en cocktail giver tungt hoved, og som stimulerer appetitten med sin friske syre. Men boblerne egner sig også godt til at ledsage sommerens lette måltider, eller for den sags skyld til bare at drikke for sjov på terrassen.

Her har jeg testet et ret stort udvalg af både rigtig champagne og mousserende vine fra resten af verden. Som altid med det resultat, at champagne, som også er klart dyrere, klarer sig bedst. Faktisk er den eneste ikke-champagne i denne test, der for alvor kan bide skeer med den ægte vare, Champ Divins udoserede crémant fra Jura, som jeg foretrækker frem for mange generiske champagner.

Skal der være endnu billigere, kan også Klurs usvovlede, men helt straight crémant til 130 kr. anbefales. Og er budgettet rigtig stramt, går også Bilkas spumante fra Italiens førende boble distrikt, Franciacorta, an.

Men når det handler om kvalitet, er det som sagt i Champagne, det foregår. Jeg noterer mig, at favoritproducenter som Marguet og Bollinger performer godt, men også at vinene fra Aube, der ligger en times kørsel sydpå i forhold til distriktets centrum i Epernay, er ved at blive Champagnes nye sort. Aube, som primært er beplantet med pinot noir, er lidt varmere end det øvre Champagne, og jordbunden mere rig, hvilket giver sig udtryk i en mere frugtig og bredskuldret stil.

Producenterne Dufour, Fleury, Beaufort og Couche performer alle flot i denne test og er hver for sig fine eksponenter for Aube, som også udmærket sig ved generelt at være mindre kostbar end det øvre Champagne.

Dette er et udvalg af de bedste bobler fra vores store test. Se alle vinene på berlingske.dk

Crémant, Clément Klur

Foto: Bjarne Sørensen.

Alsace, Frankrig

★★★☆☆☆

Primært pinot blanc-baseret crémant. Ingen svovl tilsat, uden at vinen af den grund er muset eller funky. Citrongul i glasset og meget frugtig og saftig med konfiterede gule stenfrugter.  Absolut god til prisen. Tre og en halv stjerne.

Bichel
130 kr v 6 fl.

 

Zero Dosage, Champ Divin

Foto: Bjarne Sørensen.

Jura, Frankrig 2018
★★★★☆☆

Ny degorgering af gammel kending, som altid performer godt i testen. Masser af kulør, dybt gylden.  Champagneagtig profil med nødder, brød og gær. God fylde og koncentration og stor saftighed. Slår nemt mange generiske champagner. 

Grapeshop
184 kr v 6 fl.

 

Brut, Castelveder

Foto: Bjarne Sørensen.

Franciacorta, Italien
★★☆☆☆☆

Meget ung med en smule autolyse, citrus og gule stenfrugter. Gør ikke det store nummer ud af sig selv, men er pæn til prisen. To og en halv stjerne.   

Bilka
89 kr.

 

Rosé brut, de Sousa

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★★★☆☆

Svalt laksefarvet. Pænt åben med nogen udvikling og et harsk (oxidativt) strejf. Blød frugt og nogen sødme (7 gram dosage). Fire og en halv stjerne 

L'Esprit du vin
395 kr.

 

Elégance, Vincent Couche

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★★★☆☆

Ret dyb kulør, næsten orange. Særdeles frugtig, nærmest tutti frutti-agtig, med kvæde og stødt æble. Høj saftigtighed og behersket træ (10%) og moderat sødme (4 gram dosage). 

Grapeshop.dk
335 kr. V 6 fl.

 

Polisy Blanc de Noirs, brut nature, André Beaufort

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig 2009
★★★★☆☆

Dybt gylden kulør. Her tydeligvis alder på i form af masser af svampe og underskov. Typisk rustik Aube (det sydlige Champagne).  Frugt. En anelse træ. Bløde bobler. Fire og en halv stjerne. 

Krone Vin
528 kr.

 

Les Crayeres, Marguet

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig 2012
★★★★★★

Det er ikke nogen hemmelighed, at Benoit Marguets champagner hører til mine absolut foretrukne. Her er stor dybde på den tydeligt udviklede næse med gule stenfrugter og velafstemt træ fra fadgæringen. Markant koncentration på denne store champagne, som er uden tilsat svovl og dosage (sukker). Kravler lige netop op på seks stjerner.

L’Esprit-du-Vin
795 kr.

 

Réserve brut, Leclerc Briant

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★★★☆☆

Udmærket åben næse med en anelse træ. Frugtig og saftig med en anelse sødme (4 gram dosage). God energi og lækker stil – biotroldmanden Hervé Jestin er konsulent her som hos Marguet. Fire og en halv stjerne. 

Vinoble
379 kr.

 

Les Grandes Lignes, Clandestin

ccc Fold sammen
Læs mere

Champagne, Frankrig
★★★★☆☆

Der er brød, nødder og kalk i næsen på denne blanc des blancs. Ganske sprød og syrlig sag. Fire og en halv stjerne. 

Domaine Brandis
499 kr.

 

La Grande Année, Bollinger

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig 2012
★★★★★☆

Ganske flot næse med udmærket dybde. Let toast og nøddeagtigt træ. Let jord i eftersmagen, hvilket er typisk for Bollinger, og let sødme/dosage. 

Philipson
750 kr v 6 fl.

 

Exception, Pascal Mazet

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★★★☆☆

Tydeligvis fadlagret champagne med nødder og let oxidative noter, god dybde og nogen udvikling. Fire og en halv stjerne.

Niche Vine
375 kr.

 

Notes Blanches Brut nature, Fleury

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig 2013
★★★★☆☆

Sjælden pinot blanc-baseret sag fra Aube. Dybt gylden. Voldsomt udviklet næse med tons af tørrede karl johan-svampe nødder, tørret frugt og en del træ.  Dejlig tør (uden dosage). Fire og en halv stjerne.

L'Esprit du vin
550 kr.

 

Brut Reserve, Bérêche

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★★★☆☆

Nærmest rosa. Meget ung, næsten tutti frutti -agtig næse med brød og en del træ. Saftig mund med nogen sødme (7 gram dosage). Godt køb. Fire og en halv stjerne.

Philipson Wine
300 kr. v 12 fl.

 

Tradition, Thomas Perseval

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★★★☆☆

Absolut pæn næse til den fadlagrede, oxidative side med brød og lidt harsk kvæde. Dejlig tør og ren mund (uden dosage). Fire og en halv stjerne.

Lieu-Dit
390 kr.

 

Bulles de Comptoir #8, Charles Dufour

ccc Fold sammen
Læs mere

Champagne, Frankrig
★★★★★☆

Næsten rosa i glasset. Ung (2017), vanvittigt frugtig sag fra Aube med et strejf af acetone i næsen og lidt træ. Sindssygt saftig mund med god koncentration og høj drikbarhed. Jeg kan lide stilen!

Rosforth
324 kr.

 

Longitude, Larmandier-Bernier

ccc Fold sammen
Læs mere

Champagne, Frankrig
★★★★☆☆

Blanc des blancs fra Vertus med relativt moden rund frugt med tørrede gule stenfrugter, kvæde og flødekaramel. Meget subtilt træ og nogen sødme i munden.

Rosforth og Rosforth
Magnum

 

Les Terres Fines 1. Cru BdB, Domaine Dhondt-Grellet

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★★★☆☆

Lys i glasset med let grønt skær. Der er æbler og kalk i næsen og i eftersmagen. Ganske crisp og tør sag (2 gram dosage) til den elegante side. Kravler lige op på fire stjerner.  

Laudrup Vin
379 kr v 6 fl.

 

Blanc de Craie, Henri Giraud

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★★☆☆☆

Relativt neutral sag med lidt kalk, toast, gule stenfrugter og kandiseret citrus i næsen. Relativt mainstream agtig med lidt dosage.  

Kjær og Sommerfeldt
499 kr.

 

Glaravallis, Drappier

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★☆☆☆☆

Ung, grøn og ekstremt frugtig med tutti frutti og æbleshampoo. Er dette overhovedet champagne (ja, det viste det sig at være). 

Philipson Wine
375 kr v 12 fl.

 

Brut, Delamotte

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★☆☆☆☆

Meget bleg i glasset. Ung og lettere syntetisk prosecco agtig næse. Mega sød. Delamotte

Philipson wine
275 kr  v 6 fl.

 

Reserve brut, Pouillon

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★★☆☆☆

Ganske ung og lidt éndimensionel sag med nogen rund sødme (3,5 gram) 

Vinova
280 kr v 6 fl.

 

Blanc de blanc extra brut, Stéphane Aladame

Foto: Bjarne Sørensen.

Bourgogne, Frankrig
★☆☆☆☆☆

Citrongul i glasset. Ganske udviklede, men ikke nødvendigvis behagelige noter - kraftig toast i kombination med noget funky.

Fine Vine
145 kr.

 

Cava, Arestel

Foto: Bjarne Sørensen.

Catalonien, Spanien
★★☆☆☆☆

Ung og gul med et grønligt skær i glasset. Meget frugtig - tutti frutti og green apple shampoo, ligner næsten prosecco. Temmelig sød. Til studenterfesten. 

Lidl
45 kr.

 

Cuvée Désir, Doyard-Mahé

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig

★★★☆☆☆

Blegt citrongul. Der er toast i næsen og en del sukker i munden. Ligner klassisk storhus stil. 

Jysk Vin
279 kr. v 3 fl.

 

Izar-Leku, Artadi

Foto: Bjarne Sørensen.

Baskerlandet , Spanien 2016
★★★☆☆☆

Mousserende sag på hondarrabi zuri druen fra Baskerlandet. Citrongul i glasset med citrus noter, gær og solbær (!). Lidt jord i eftersmagen og en del syre.

Laudrup
199 kr. v 6 fl.

 

L’Or de Vix, Elodie Beaufort

Foto: Bjarne Sørensen.

Bourgogne, Frankrig 2009
★★★☆☆☆

Rosa i glasset. Meget rød saftig frugt. Udvikling på i form af svampe og trøfler, men ogsp urter. Meget speciel.

Krone  vin
244 kr.

 

Phil’en Bulle, Philippe Tessier

Foto: Bjarne Sørensen.

Loire, Frankrig
★★★☆☆☆

Helt anderledes boblevin lavet på druerne romorantin og menu pineau. Citrongul saftig med eksotisk aromatisk let vingummiagtig frugt i form af citrus og konfiterede gule stenfrugter. Her er både let toast og træ. SAftig, koncentreret og sødmefuld mund. Tre og en halv stjerne. 

Rosforth & Rosforth

 

Dame-Jane rosé, Henri Giraud

Foto: Bjarne Sørensen.

Champagne, Frankrig
★★★★☆☆

Dyb rosa kulør. Her er meget dybde og alder på i form af voldsomme mængder af tørrede karl johan svampe. 

Kjær og Sommerfeldt
589 kr.