På ny bistro er der ingen syvrettersmenu: »Her går vi i den fuldstændig modsatte retning. Vi serverer portioner i gammeldags størrelser«

De står bag Restaurant Frank, Polly og Sol & Luna, som alle er åbnet inden for de seneste år. Nu er der endnu et skud på stammen: Bistroen Grimal ved Enghave Plads. Her er ingen deleretter, men til gengæld en klassisk treretters menu, der 'ikke kan blive for gammeldags', fortæller den gastronomiske chef.

Der er blandt andet Toulousepølse med kartoffelpuré på menuen. Her er hovedretten ledsaget af en snack – scotch egg – og dessert. Bistroen vil være et alternativ til lange tastingmenuer og små deleretter. Her hedder det forret, hovedret og dessert.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facaden har skiftet farve fra orange til grøn her på Istedgade, hvor en ny bistro netop har slået dørene op. Den ligger nær Enghave Plads i lokaler, hvor Vesterbro Vinstue plejede at holde til.

Grimal hedder den nye bistro, som har adskillige franske indslag på menukortet, men som vil ikke sættes i bås geografisk, fortæller Anders Strier. Han har en fortid fra Kong Hans og er gastronomisk chef på Restaurant Frank, Restaurant Polly og Restaurant Sol & Luna, der alle er åbnet inden for de seneste år. Og nu også på Grimal.

»Selvom der er en del fransk på menukortet, slår vi os ikke op på at være en fransk bistro. Det skal ikke være for dogmatisk, og vi kan godt lide, at vi også kan gå ind og tage noget fra det engelske køkken – eller det danske for den sags skyld,« siger Anders Strier og viser os rundt i lokalet, hvor de oprindelige vægge er bevaret.

Gastronomisk chef Anders Strier er også en del af restauranterne Frank, Polly og Sol & Luna. Her på Grimal går han i en anden retning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis.

»Jeg vil nærmere sige, at maden er old school og passer ind i det rustikke. Lokalet er et råt sted med historie – det er også derfor, vi har valgt at bibeholde væggene, så man kan se, det ikke er helt nyt. Her kan det ikke blive for gammeldags. Det gælder også maden,« tilføjer han.

Gammeldags størrelser

​Menukortet består af tre forretter, der blandt andet tæller rørt tatar og oksehalesuppe, tre hovedretter, eksempelvis Toulousepølse med kartoffelpuré og tærte med rådyr, og tre desserter, hvoraf brombærsorbet og oste med sødt er to af dem. Hertil kommer snacks som terrin på and og gris, kyllingeleverparfait, østers og scotch egg.

Der er blandt andet 'scotch egg' på snack-menuen. Det består af smilende æg pakket ind i en fars af hakket kød med krydderier, paneret i rasp eller panko og friteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis.

Mens mange restauranter i dag serverer flere små retter, satser Grimal på en klassisk trerettersmenu.

»Delemad er blevet meget populært, og det er også noget, vi dyrker en del på vores andre restauranter. Her går vi i den fuldstændig modsatte retning. Retterne ikke til at dele, og du behøver ikke syv retter. En klassisk forret-hovedret-dessertkombination skulle meget gerne være nok. Vi serverer portioner i gammeldags størrelser,« siger Anders Strier, som er lettet over, at alle coronarestriktioner er væk, og at københavnerne øjensynligt gerne vil ud at spise.

Han har om nogen erfaring med at åbne restauranter under en pandemi.

»Restaurant Polly åbnede vi kort før corona. Den nåede lige at gå rigtig fint inden den første nedlukning. Sol & Luna åbnede vi i sommer. Vi har prøvet at planlægge efter, hvornår vi tror, det giver mening. Der har da også været noget opportunisme i de her tider, hvor der kommer nye lokaler til rådighed,« siger han og tilføjer:

»Men det er da klart, at det også er en chance, vi tager, når vi åbner nu. Som ny restaurant ville vi jo ikke kunne få kompensation, hvis der skulle komme endnu en nedlukning.«

»Der er så meget liv her«

Anders Aagaard, indehaver af Madklubben, er med på holdet – dog kun i forhold til økonomien, fortæller Anders Strier. Det er ham selv og hans makker, Anders Vendelbo, der har udviklet koncepterne for de i alt fire restauranter, der fordeler sig over Indre By (Frank) og Frederiksberg, henholdsvis Gammel Kongevej og Solbjergvej.

Istedgade tæt på Enghave Plads er et godt område, mener Anders Strier, som gerne ville åbne i en del af byen, hvor der bor mange mennesker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis.

Det er ikke tilfældigt, at de valgte at slå til nu, da der var et ledigt lokale på Vesterbro.

»Vi ville gerne åbne et sted, hvor der bor mennesker. Der er så meget liv her ved Enghave Plads, og det er en stor fordel, også i en tid, hvor der ikke er nær så mange turister. Der skal virkelig mange igennem i Indre By, for at det kan hænge økonomisk sammen,« siger Anders Strier.

På vinsiden er der skævet til at restaurantens beliggenhed. Af de 200 vine, kortet indeholder, er der flere naturvine end på de øvrige tre restauranter.

Man kan drikke omkring 200 slags vine på Grimal – både konventionelle- og naturvine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis.

»Vores vinprofil er generelt ret udogmatisk. Vi lister de vine, vi synes smager bedst – de vine er oftest også dem, hvor en dygtig vinmager med respekt for naturen står bag. Jeg tror ikke, at det er en hemmelighed, at de såkaldte naturvine er kommet for at blive,« siger Anders Vendelbo, der ikke ser nogen modsætning mellem de to vintraditioner.

»Der har længe været kamp mellem dem, der drikker naturvin, og dem, der drikker konventionel vin, men hvis de vil fortsætte den kamp, er de meget velkomne, men det bliver uden os. Vi har et ben i begge lejre og erklærer os hverken til det ene eller andet,« tilføjer Anders Vendelbo.

Åben fire dage om ugen

​I starten holder Grimal åbent onsdag til lørdag.

»På sigt – og gerne så hurtigt som muligt – vil vi også gerne have en restaurant, der holder åbent syv dage om ugen. Vi mener helt klart, at den har et søndagspotentiale,« siger Anders Strier, som også her mener, at det er en stor fordel at ligge i et kvarter som Vesterbro.

»Søndag er netop blevet en dag, hvor flere går ud og spiser. Det behøver ikke være højtideligt. Vi håber, vi bliver et sted, mange også kommer forbi og helt uformelt spiser en ret eller en menu.«

Grimal er åbnet på Istedgade 128.
Åbningstider: Onsdag-lørdag kl. 17.30-00.  Læs mere her: grimal.dk