Nu kommer nyt mad-folkemøde: »Hipster-København og landbrugs-Jylland skal mødes«

I denne weekend vil Madens Folkemøde forsøge at bygge bro mellem hipster-København og landbrugs-Jylland og mellem forbrugere og producenter. Danskerne efterspørger generelt mere viden om mad, så festivalen passer til tiden, mener livsstilsekspert.

Claus Meyer er en af udviklerne bag Madens Folkemøde, der har premiere på Lolland på fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Forestil dig Roskilde Festival. Hvis du så erstatter musikken og drukorgiet med madoplevelser samt smatten med et idyllisk gods, så får du Madens Folkemøde.

Madglæde, viden og debat er nøgleordene, når det kulinariske folkemøde for første gang finder sted fredag og lørdag i denne uge på Engestofte Gods ved Maribo på Lolland. Gennem talks og madworkshops skal der skabes dialog mellem producenter og forbrugere, madelskere og beslutningstagere.

Kasper Fogh

»Hipster-København og landbrugs-Jylland skal mødes. Tænk hvis vi kunne blive enige om, hvad vi sammen kunne gøre bedre. Det kunne være vildt fedt«


Folkemødet er skabt af Foreningen Madens Folkemøde og formand for bestyrelsen, Kasper Fogh, er ikke i tvivl om, hvorfor maden skal have sit helt eget folkemøde:

»Stort set alle dagsordener, vi går op i i dag, kæmper om pladsen på tallerknen. Identitet, bæredygtighed, klima, naturbevarelse, sundhed, dannelse og opdragelse. Hvem er vi? Hvordan spiser vi? Danmark er et konsensusland, hvor vi flytter os sammen. Vi skal på Madens Folkemøde finde ud af, hvordan vi laver et bedre, mere intelligent, sundere og mere sexet fødevaresystem,« siger han til Berlingske.

Dialog og samtale

Målet med folkemødet er altså at italesætte den danske madkultur og skabe samtaler om, hvad der kan lade sig gøre i fødevaresystemet. Hvis det går som arrangørerne drømmer om, vil deltagerne finde gensidig inspiration til forbedringer indenfor både kultur og produktion i fødevareindustrien.

»Vi kalder det et folkemøde, fordi det samler både de folk, der interesserer sig for mad, og de folk, der træffer beslutninger inden for området. Samtidig vil vi gerne formidle håndværk, teknik og sanselighed. Veganere kommer til at møde folk, der er optagede af at lave bedre charcuteri-produkter. De har nok ikke nødvendigvis samme indstilling til tingene,« siger Kasper Fogh.

»Hipster-København og landbrugs-Jylland skal mødes. Tænk hvis vi kunne blive enige om, hvad vi sammen kunne gøre bedre. Det kunne være vildt fedt,« siger han.

Madens fyrtårn

Ideen til Madens Folkemøde fik Mette Egeskov, direktør på Engestofte Gods, for en række år siden. Det hele startede med ideen om en fødevare-ambassade på Lolland. Ideen udviklede sig, og efter nogle op- og nedture er det nye folkemøde nu blevet en realitet.

»Vi vil skabe et fyrtårn af et madarrangement i nogle smukke omgivelser midt i en naturpark. Mad er en så stor del af alles liv. Der er meget mere på spil, end hvad man putter på tallerkenen,« lyder det fra Mette Egeskov, der selv er næstformand i bestyrelsen.

Engestofte Gods ved Maribo på Lolland danner fredag og lørdag rammen om den første udgave af Madens Folkemøde. Fold sammen
Læs mere

Festivalpladsen på Madens Folkemøde er også visuelt milevidt fra eksempelvis Dyreskuepladsen i Roskilde. Engestofte Gods er en gammel kongsgård fra 1457, og beliggenheden kunne næppe være bedre, da det er lige ved bredden af Søndersø i Naturpark Maribosøerne. Altså omgivet af vand, skov og marker.

Selv om kernen i Madens Folkemøde er debatter og diskussioner om mad, så bugner programmet af oplevelser, hvor man selv kan smage, føle og deltage i madlavning. Der er mere end 150 events i programmet. Man kan bl.a deltage i bageworkshops, en krabbemasterclass og fællesmiddag. Arrangørerne håber, at et af de helt store trækplastre bliver et stort madmarked med delikatesser, der byder på smagsoplevelser fra masser af lokale producenter, som fx. biavlere, bryggere og bagere primært fra slow food-scenen.

Iværksætteriets mester

Kan man sige »​madiværksætteri«, uden at Claus Meyer har en finger med i spillet? Nej. Og det har han såmænd også her. Han er en del af bestyrelsen bag folkemødet, og at arrangementet finder sted i hans hjemstavn har ikke gjort entreprenørens engagement i projektet mindre.

»Jeg har været med til at forsøge at præge vores måltidskultur de sidste 30 år, og nu er tiden kommet til at flytte fokus lidt væk fra Michelinstjerner og toprestauranter. Jeg er selv fra Lolland. Det er en egn, der har været udfordret økonomisk, og de har ikke haft den store opmærksomhed som for eksempel Skagen eller Bornholm,« siger Claus Meyer.

Madens Folkemøde kan opleves og smages for første gang 10. og 11. maj på Engestofte Gods på Lolland. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Han glæder sig til at se Madens Folkemøde folde sig ud og blive til virkelighed, til at møde gamle venner og ikke mindst få masser af nye ideer og viden til fremtidige projekter.

»Man kan møde nogle af de vigtigste fagfolk, de dygtigste meningsdannere og de væsentligste beslutningstagere i det danske landskab. Jeg håber, at der er en masse læring, der kan sprede sig uhindret. Man bliver som deltager selv inviteret med til bords og er ikke bare tilskuer. Man er inviteret direkte med ind i samtalen, hvis man kommer til Folkemødet,« siger Claus Meyer.

Danskerne efterspørger viden

Mad og samspillet mellem forbruger og producent er et felt, der optager danskerne i høj grad for tiden, siger trendforsker og livstilsekspert Mads Arlien-Søborg. Han kalder det en klar tendens, at danskerne ønsker mere viden om det, de spiser.

»Det er en super god idé, at danskerne selv kan møde producenterne og selv kan få indflydelse under Madens Folkemøde. Der er en kæmpe interesse for mad, og folk vil virkelig gerne vide mere om, hvor råvarerne kommer fra. Der er altså et behov for større transparens mellem producenter og forbrugere,« forklarer han.

»Der er sket noget, siden det nynordiske køkken blev manifesteret. I løbet af få år blev det en global madtendens og satte Danmark på verdenskortet. Det skabte en stor interesse for mad, sundhed og økologi - både internationalt og i Danmark. Der fulgte en enorm fokus på små lokale producenter, som er blomstret op overalt i Danmark, og det har været med til at booste interessen om lokal mad. Det er noget danskerne har taget til sig,« siger Mads Arlien-Søborg.

Det første Madens Folkemøde finder sted på Engestofte Gods i Maribo fredag 10. Og lørdag 11. maj. Det koster 50 kroner i entré. Madens Folkemøde skal efter planen være en tilbagevendende begivenhed, og det hele er nonprofit.