Nu booker københavnerne bord på restauranter: »Jeg vil ikke være superoptimist, men jeg tror heller ikke, det her bliver tre år i mørke«

På flere spisesteder i København er bookingerne begyndt at tikke ind forud for den store genåbning mandag – men sommeren bliver ikke uden udfordringer.

 
Restauranter kan igen slå dørerne op.Video: Maria Albrechtsen Mortensen/Mathias Svold/Asger Ladefoged. Redigering: Mathilde Oda Fold sammen
Læs mere

Det er stadig uvist, hvor mange der kan spise ude samtidig, når landets restauranter åbner igen på mandag. De præcise retningslinjer lader vente på sig, men trods coronapandemi og strenge regler om afstand er københavnerne begyndt at booke borde på byens restauranter.

Henrik Yde er en af de restauratører, der mærker interessen fra københavnere, som gerne vil ud at spise, når byens restauranter åbner i næste uge. Det er dog stadig uvist, i hvilket omfang det kan lade sig gøre, da de endelige retningslinjer lader vente på sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Det mærker blandt andre Henrik Yde, som ejer 12 spisesteder i København.

»Det gælder særligt på vores to Michelin-restauranter Kiin Kiin og VeVe. Når du spiser på en Michelin-restaurant, er det ofte på mærkedage, så her booker folk i god tid. Her er et præg af luksus, og der er ikke nogen problematik med bordene, for de står allerede langt fra hinanden,« siger Henrik Yde, som – om end i mindre grad – mærker en interesse på flere af sine andre restauranter.

»Vi er nogle af de heldige, for vi har aldrig satset på journalisten fra The New York Times. Vi lærte af den seneste finanskrise, at det handler om nærmarkedet, så vi har et stærkt lokalt publikum, som vi altid har nurset. De har støttet os gennem hele perioden ved at købe takeaway, og de var ved tasterne, da udmeldingen om genåbningen kom. Så de restauranter, hvor vi har flest lokale gæster, er klart dem, der vil svinge tilbage hurtigst,« siger Henrik Yde.

Andreas Taus Nielsen, medejer af Fleisch i Kødbyen

»Når jeg ser billeder fra parkerne, tror jeg egentlig, de fleste københavnere er klar. Vi håber selvfølgelig på lidt godt vejr til at starte med, så vi kan udnytte de pladser, vi har udenfor, hvor mange nok gerne vil sidde.«


Han understreger, at folk ikke booker i store hold endnu, og at forretningslivet endnu ikke har meldt sig på banen.

»Vi forventer i mindre grad, at der kommer mange på restauranterne i Indre By. Uden et par turister, der svinger forbi, bliver omsætningen ikke den samme,« siger Henrik Yde,

Overbooket hele næste uge

Jesper Marcussen er medejer af Gorilla, Retour, Maison og Pluto. Især sidstnævnte er københavnerne ivrige efter at besøge snart, fortæller han.

»På Pluto har vi mere end overbooket hele næste uge. Det er superrart og dejligt at mærke. Også på vores andre restauranter, Gorilla, Retour og Maison, er der interesse – dog ikke i samme omfang,« siger Jesper Marcussen.

Han lægger imidlertid vægt på, at intet er sikkert, før de præcise retningslinjer er på plads.

»Vi har valgt at holde vores bookingsystemer åbent som normalt, og så må vi rette til bagefter. Så længe der ikke er retningslinjer, må vi afvente. Men det er positivt, at folk viser interesse. De trænger til at komme ud. De føler sig trygge, fordi alle udmeldinger om smittespredning er positive, og alt tyder på, at den er under kontrol,« siger han.

Selv om retningslinjerne ikke er på plads, bliver der arbejdet på højtryk for at sikre et »ekstremt« højt hygiejneniveau.

»Vi kommer til at rengøre hysterisk på toiletter og dørhåndtag. Ligesom der er en sommelier eller en foodrunner, kommer der også til at være en coronamedarbejder. Så vi arbejder med en masse planer og tiltag uafhængigt af retningslinjerne. Det handler om at nulstille – at der simpelthen står sprit overalt. Vi er vant til at arbejde med fødevarer og høj hygiejne, så for os er det forholdsvis naturligt,« siger han.

Restaurant Maison kan snart servere klassisk, fransk mad i Dronningens Tværgade igen. Flere gæster har booket bord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Åbnet halvdelen af bordene

Kødbyen på Vesterbro er et af de områder, der også åbner på mandag. På den kombinerede slagter og restaurant Fleisch tikkede de første reservationer ind om aftenen efter pressemødet i sidste uge, hvor statsminister Mette Frederiksen meldte ud, at restauranterne er med i fase to.

»Der er bookinger til den første uge. Vi har ikke tradition for store selskaber, så det er mindre selskaber med to og fire personer, der begynder at booke bord nu,« siger kok og medejer af Fleisch Andreas Taus Nielsen, som også afventer de præcise retningslinjer.

»Vi har åbnet for cirka halvdelen af vores borde. Udendørs tager vi ikke imod bestillinger – det er rigtig svært, hvis det bliver regnvejr. Når vi har de sidste retningslinjer, har vi et mere realistisk billede af, hvor mange gæster vi må lukke ind. Lige nu hedder det fire kvadratmeter pr. person,« siger han.

Andreas Taus Nielsen frygter ikke, at københavnerne bliver væk af frygt for smitte.

»Når jeg ser billeder fra parkerne, tror jeg egentlig, de fleste københavnere er klar. Vi håber selvfølgelig på lidt godt vejr til at starte med, så vi kan udnytte de pladser, vi har udenfor, hvor mange nok gerne vil sidde. Vi har i hvert fald fået vores oliventræer tilbage fra vinterophold, så de er også klar til at tage imod gæster,« siger han.

Kødbyen åbner også på mandag. Her den kombinerede slagter og restaurant Fleisch. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Også hos Mikkeller, der har restaurationer og barer spredt ud over hele byen, inklusive Kødbyen, er der flere forespørgsler.

»Vi har fået lidt bookinger på Vesterbro Chinese Food, Selma i Rømersgade og på både små og store selskaber på Mikkeller Baghaven på Reffen (madmarkedet på Refshaleøen, red.),« siger Mikkel Borg Bjergsø, som også har fået forespørgsler på det såkaldte »generals room«, hvor seks mennesker kan booke et lokale til sig selv inde i spisestedet Warpigs i Kødbyen.

»Derudover har vi mange udestående forespørgsler til både mindre og større selskaber til barerne. Men vi afventer retningslinjerne, før vi kan sige ja,« siger han.

Jesper Marcussen, medejer af bl.a. Pluto, Maison og Retour

»Folk vi rigtig gerne ud nu, men det er ikke sådan, at vi er booket de næste to måneder. Går man bare 14 dage frem, kan man se, at bogen er næsten tom – i modsætning til normalt.«


Er ikke superoptimist

De fleste er enige om, at træerne ikke vokser ind i himlen. Ikke desto mindre er Henrik Yde forsigtig optimist.

»Vi har kigget meget på Bangkok, hvor vi også har en restaurant. Der har man været igennem mers, sars, demonstrationer og nærmest revolutioner. Hver gang har vi krøllet budgettet sammen og tænkt: »Nå, det var så det år, der røg der«. Og så er der gået to uger, og turisterne er alligevel vendt tilbage,« siger Henrik Yde og tilføjer:

»Jeg vil ikke være superoptimist, men jeg tror heller ikke, det her bliver tre år i mørke. Jeg tror ikke, vi kan holde os fra hinanden, heldigvis. Men der kommer den her indkøringsperiode på to-tre måneder, hvor der ikke er turister. Det er den, der bliver svær for mange. Man mangler måske også, at der er en eller anden »moder«, der siger, at det er helt fint at gå ud at spise. At man føler sig tryg ved at gå ud at spise, og at man ikke udgør en smittefare ved at gå ud at spise,« siger Henrik Yde.

Mangler bookinger efter 14 dage

Jesper Marcussen tror heller ikke, at de næste måneder bliver problemfri trods interessen fra københavnerne.

»Folk vil rigtig gerne ud nu, men det er ikke sådan, at vi er booket de næste to måneder. Går man bare 14 dage frem, kan man se, at bogen er næsten tom – i modsætning til normalt. Folk skal nok lige i gang med at lave aftaler igen. I gamle dage bookede mange gerne et par måneder frem i tiden. Det finder forhåbentlig et leje, hvor det kan betale sig at drive forretning,« siger Jesper Marcussen.