Manden bag kendt café: »Vi vil meget nødig lukke København igen, for det er en by, som skal leve«

Café Europa på Amagertorv åbner tidligt mandag morgen. Ejeren, Jens Nørgaard, er optimist, men mener samtidig, at det vil være katastrofalt, hvis vi ender med at lukke byen ned igen.

 
Restauranter kan igen slå dørene op. Video: Oscar Scott/Linda Kastrup. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

På mandag klokken 7.45 er der kaffe til en tier på Café Europa. Det har der været i mange år – hver morgen.

»Vi synes, det er sjovt, at der kommer mennesker om morgenen. Vi har jo travlest midt på dagen. Folk kommer også gerne til en eftermiddagsdrink, inden de går videre ud i byen. Så vi prøver at få dem lokket ind, så de er her om morgenen og sent om aftenen,« siger Jens Nørgaard fra cafeen, som siden 1989 har serveret kaffe for københavnere og tilrejsende, og som i dag – ud over fire gange verdensmesterskab i kaffebrygning – kan prale af at optræde i enhver turistguide.

Denne mandag bliver dog ikke som andre mandage. Efter to måneder kan det, der på det nærmeste er blevet en institution i København, igen slå dørene op. Men der er flere ubesvarede spørgsmål. Kommer der nogen til kaffe kl 7.45? Vil danskerne holde ferie i København – og drikke kaffe eller spise her på Amagertorv, nu hvor Sydspanien næppe bliver en mulighed?

»Vi har mange stamgæster, der kommer her en stor del af året, men de tager som regel væk i sommermånederne. I år bliver de nok hjemme, og der kommer formodentlig færre turister. Så det er spændende, hvem der kommer i år,« siger Jens Nørgaard og svarer selv på spørgsmålet:

»Jeg tror, vi kommer til at rejse mere i de nordiske lande. Det betyder nok også, at flere svenskere og nordmænd – og danskere – vil besøge København. Og drikke kaffe på Café Europa,« siger han fra cafeen, som han har ejet siden 1993.

»Max 70 personer«. Det er nye tider på Café Europa, der åbner mandag efter de nye retningslinjer, som Jens Nørgaard er rigtig godt tilfreds med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Jens Nørgaard, ejer af Café Europa

»Min tanke er, at vi skal åbne på mandag, og det skal vi, fordi vi skal have åbnet det her samfund.«


Det gule skilt med påskriften »Max 70 personer«, som Jens Nørgaard er ved at hænge op, varsler nye tider her på Amagertorv. Han lægger dog ikke skjul på, at han er godt tilfreds med de retningslinjer, som kom torsdag.

»Det er nogle ganske udmærkede retningslinjer, i forhold til hvad det kunne have været. Hos os har vi 150 kvadratmeter, så vi må i princippet være 75 mennesker inden for på cafeen. Udenfor skal vi lige finde ud af, hvordan vi får det til at hænge sammen,« siger Jens Nørgaard, som har ventet i spænding på en udmelding. Og nu hvor der er grønt lys for at åbne, er han ikke i tvivl.

»Min tanke er, at vi skal åbne på mandag, og det skal vi, fordi vi skal have åbnet det her samfund. Og hvis vi allesammen følger retningslinjerne og opfører os ordentligt, er jeg sikker på, at det kan lade sig gøre, uden at vi skal lukke det ned igen. For det ville være det værste.«

Der skal styr på detaljerne, inden den kendte café åbner for gæsterne på mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Frisk øl og ny maling

Selv har Jens Nørgaard opholdt sig i cafeen, stort set siden han fik beskeden fra ministeriet i torsdags. Det samme gælder det personale, som vedligeholder lokalerne. Karme er ved at blive malet, alt er vasket ned, og køleskabet er blevet gennemgået minutiøst.

»Vi mødte ind med det samme. Vi starter jo ved nul og skal have restauranten og cafeen op til den standard, vi ønsker, den skal have på mandag. Så køkkenet er mødt ind for at lave mis-en-place (sikre at alt er på plads, red.). Vi kan ikke risikere, at der er lang ventetid, når gæster kommer,« siger Jens Nørgaard.

Jens Nørgaard, ejer af Café Europa

»Lige nu glæder os bare rigtig meget til at se vores gæster. Og så håber jeg, at vi sammen kan sikre, at det er en åbning, som er varig. For hvis der bliver lukket ned en gang til, bliver vi alle rigtig kede af det. Så bliver det svært at få startet igen.«


I køkkenet er de i fuld gang med at forberede mandagens menu. Fadølsautomaterne er fyldt op med frisk humle, og leverandørerne er i det hele taget blevet sat i sving. Nu er håbet, at alle råvarer kan skaffes til tiden, så der er nok at arbejde med for kokkene.

»Til at starte med laver vi de forårsmenuer, som vi lukkede med, men vi ved stadig ikke, om vi kan skaffe alle ingredienser. Vores leverandører begynder først nu at suge varer ind,« siger han.

Der bliver taget særlige forholdregler i køkkenet, hvor aktivitetsniveauet har været højt siden torsdag, hvor de nye retningslinjer landede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Utrygheden har været det værste

De seneste måneder på Café Europa været i en slags limbo. Ligesom hos alle andre, der har måttet sætte deres livsværk i bero, mens pengene fosser ud, har det været en underlig ventetid.

»Utrygheden har været det værste i alt det her. Alle har været utrygge ved tanken om, at de kunne blive smittet. Det er klart – det har vi allesammen tænkt på. Det ville være noget rod,« siger Jens Nørgaard, som dog også har mærket en anden utryghed.

»Hvad er det for nogle hjælpepakker, som hjælper os hvordan? Og hvad får vi i hjælpepakker, i forhold til hvad vi har i tab? Det er nogle lidt interessante regnestykker. Vi taber penge hver uge, det gør vi også i næste uge,« siger han.

Siden 1989 har Café Europa serveret kaffe for københavnere og turister. Her fra et af cafeens tidlige år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

Når det er sagt, nævner Jens Nørgaard flere gange, at han er super tilfreds med, at der nu er noget at arbejde henimod.

»Lige nu glæder os bare rigtig meget til at se vores gæster. Og så håber jeg, at vi sammen kan sikre, at det er en åbning, som er varig. For hvis der bliver lukket ned en gang til, bliver vi alle rigtig kede af det. Så bliver det svært at få startet igen. Men det vigtigste er, at vi kommer i gang nu,« siger han.

Der har dog ikke kun været ulemper ved at holde lukket. I hvert fald er cafeen nymalet – både på vægge og lofter.

»Vi har været i gang siden marts. Vi startede med at male vægge – noget skulle vi jo bruge tiden til. Det har været fint. Normalt, når vi skal male vægge og lofter, må vi gøre det om natten. Nu har vi kunnet gøre det i dagslys. Vi kun lidt vedligehold tilbage, som vi går og bakser med,« siger han.

Der gøres klar til genåbning i Café Europa ved storkespringvandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

En anden virkelighed

Om alt bliver som før, er efter Jens Nørgaards mening for tidligt at sige. Men han er optimist og tror på, at gæsterne kommer igen – og at de vil overholde de regler for afstand, som ville have været utænkelige for bare tre måneder siden.

»Jeg tror ikke, vi får kæmpe store problemer med at få folk til at overholde retningslinjerne. Men det er klart, at vi kommer til at skulle spille en lidt anden rolle og af og til spørge ind til, om folk nu også er del af den samme gruppe. Men det er jo også en spændende opgave,« siger Jens Nørgaard.

»Det gode ved at være tjener er jo, at man skal snakke med gæsterne, og det er skide sjovt. Det, at vi har bordservering her på Europa, gør også det hele en del nemmere. På den måde kan vi kommunikere direkte med gæsterne,« tilføjer han.

De seneste måneder er blevet brugt til at opgradere cafeen og restauranten på Amagertorv. Nu er det kun de sidste hængepartier, der mangler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

En af de ting, Europa har måttet ændre, er de helt sene åbningstider i sommerhalvåret. Stedet har natbevilling, men ifølge retningslinjerne skal cafeer og restaurationer lukke seneste ved midnat. Det mener Jens Nørgaard giver god mening.

»Det er jo klart nok. Når man kommer tættere på midnat, sker noget andet inde i hovedet på folk,« siger han og understreger, at Café Europa håber at kunne holde åbent så meget som muligt.

»Hvis det viser sig, at alle går hjem om aftenen, fordi de er bange, kommer det selvfølgelig også til at betyde noget for vores åbningstider. Men vi vil meget nødig lukke København igen, for det er en by, som skal leve,« siger han.