København giver restauranter lov til at servere på fortove, p-pladser og i parker

Der er hjælp på vej til den københavnske restaurationsbranche, efter at et flertal på rådhuset er blevet enige om en ny aftale, der bl.a. skal tiltrække flere danske turister til hovedstaden.

 
Restauranter kan igen slå dørerne op.Video: Maria Albrechtsen Mortensen/Mathias Svold/Asger Ladefoged. Redigering: Mathilde Oda Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Restauranter og cafeer får nu lov til at tage en større del af Københavns fortove i brug, når de fra på mandag må åbne igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

De københavnske politikere giver nu en håndsrækning til en række erhverv, der er hårdt ramt efter måneders nedlukning og udsigten til en sommer uden turister.

Restauranter og cafeer får med aftalen bedre muligheder for at servere på byens pladser, parker, fortove og på udvalgte parkeringspladser, når de fra på mandag må slå dørene op igen.

Derudover er der afsat penge til en kampagne, der skal tiltrække danske turister til København.

Aftalen blev indgået torsdag aften af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Venstre.

Brancheorganisationen for hoteller, cafeer og restauranter, Horesta, er meget tilfreds med den københavnske aftale.

»Der er ingen tvivl om, at erhvervet har brug for al den hjælp, de kan få her i opstartsfasen. Der er ingen udenlandske turister, som udgør halvdelen af omsætningen i den højsæson, der sædvanligvis starter lige om lidt,« siger siger Nadeem Wasi, medlemschef i Horesta.

»Derfor skal denne aftale have stor ros for både at have fokus på at få danskerne til at bruge turismeerhvervet og den øgede mulighed for udeservering, som vil kunne bidrage til at skabe omsætning i erhvervet,« siger Nadeem Wasi.

På Københavns Rådhus har der været stor uenighed om, hvorvidt den trængte restaurationsbranche skulle have lov til at indtage en større del af byrummet, når de på mandag må åbne igen.

Allerede i april foreslog SFs beskæftigelsesordfører, Astrid Aller, i Københavns Borgerrepræsentation, at bilerne måtte vige pladserne for mere udendørs servering for at redde den københavnske restaurationsbranche gennem coronakrisen.

Hun var bekymret for det stigende antal tab af job i branchen.

Regeringen opfordrer kommuner til at give restauranter mere plads

Mens restaurationsbranchen tog imod hendes forslag med kyshånd, var der andre steder skepsis. Bl.a. hos de Konservative på rådhuset, som pointerede, at man ikke kan nedlægge p-pladser uden at anvise en finansiering til at dække de manglende parkeringsindtægter, som kommunen har budgetteret med.

Partierne er ifølge aftalen blevet enige om, at der skal tages hensyn til borgernes hverdag, selv om restauranterne nu får lov til at indtage en større del af byen. Derudover må der ikke inddrages parkeringspladser i områder, hvor der i forvejen er trængsel.

Torsdag eftermiddag offentliggjorde Erhvervsministeriet retningslinjerne for restaurantionsbranchens genåbning. De indebærer blandt andet, at gæsterne må sidde albue til abue ved bordene, som vi kender det fra før coronakrisen. Til gengæld skal der være mindst en meters afstand mellem bordene, og der skal være to kvadratmeter pr. person i lokalet. Det betyder, at mange restauranter ikke kan udnytte hele deres kapacitet indenfor. Derfor opfordrede regeringen torsdag kommunerne til at stille yderligere arealer til rådighed for udeservering.

Aftalen, som de københavnske politikere torsdag aften indgik, fordeler 580 mio. kr. til en lang række tiltag og områder i kommunen.

Foruden en pakke til erhvervslivet på 14 mio. kr. indeholder aftalen også pakker, der skal afhjælpe ensomhed blandt byens socialt udsatte og ældre.

»Jeg er glad og stolt over, at vi på Københavns Rådhus står sammen om at bakke op om de mange, hvis liv og hverdag er præget af covid-19-krisen. Vi taler om mennesker, der er i fare for at miste deres livsværk, om byens udsatte og ældre, som oplever stor ensomhed. Og om vores børn, der også har oplevet, at deres hverdag har været helt anderledes, end den plejer,« siger overborgmester Frank Jensen (S).

Derudover er der i aftalen også godt nyt til de badelystne københavnere. Parterne er nemlig også blevet enige om at udvide antallet af badezoner i Københavns Havn.

Politikerne har desuden afsat midler til at forbedre byens fysiske rammer. Dette bl.a. til at oprette et større antal p-pladser til erhvervsparkering, udbygge muligheden for delebiler og til at fuldende havnebussernes rute til Orient Kaj i Nordhavn og bygge tre nye stop.

Derudover er der afsat en pulje til at styrke biodiversiten og den vilde natur i byen.

Læs aftalen i dens fulde længde her.