Madklubben åbner ny restaurant – igen: Denne gang er der dansk mad på menuen

Madklubben er klar med endnu et nyt koncept. Nu skal du spise dansk mad, og smørrebrøddet spiller hovedrollen.

Madklubben er klar med et helt nyt koncept. 19. juni åbner Madklubben København, og her er det danske klassikere der er i fokus. Hovdrollen er smørrebrøddet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Berggreen

På Madklubbens nye restaurant, Madklubben København, der slår dørene op 19. juni, må man gerne mose sine kartofler i skysovsen. Det er godt nok ikke de kridhvide skamkogte af slagsen, men snarere  letknuste nye danske kartofler med smør og løvstikke, som er at finde på menukortet.

Hos Madklubben ligger direktør Anders Aagaard og co. aldrig på den lade side. Man kan spise mad fra mange forskellige verdensdele, og nu åbner de en ny restaurant med fokus på dansk mormormad og i særdeleshed smørrebrød.

Men hvorfor åbne en smørrebrødsrestaurant, når der er utallige andre af slagsen i København?

»Hvorfor ikke,« siger Anders Aagaard.

Ideen til Madklubben København opstod for et par år siden, men det var coronakrisen, der blev det endelige rygstød til den nye restaurant. Restauranten åbner i Store Kongensgade 66, der tidligere husede Madklubbens allerførste restaurant Bistro De Luxe, der åbnede i 2007.

Henover coronanedlukningen er restauranten blevet renoveret, da den med Anders Aagaards egne ord »var blevet lidt træt og kedelig«, og nu skal lokalerne så huse Madklubbens nye smørrebrødssatsning.

Anders Aagaard

»Vores bliver ikke så klassisk. Det hele bliver en anelse yngre. Det bliver mere ungdommeligt, og knap så øl- og snaps-båret.«


»Bistro De Luxe åbnede midt i finanskrisen, hvor alt blev baldret. Der handlede Madklubben om at lave luksus til hverdagspriser. Nu har vi de sidste tre måneder fået hevet bukserne ned simultant i hele restaurationsbranchen, og coronaen har lukket alle vores restauranter. Det fik os til at gribe i egen barm. I dag er vi blevet 13 år ældre, og nu handler det Ikke længere om luksus til billige priser, men tryghed, ro og sikkerhed.«

Det er altså mormormaden og det danske køkken med smørrebrød og tarteletter, der skal give den tryghed, ro og sikkerhed, som Anders Aagard og co. efterspørger. Det skal være dansk mad med et tvist, og det skal være retter fra det velkendte danske køkken, der skal på menuen.

Frokostkortet byder blandt andet på smørrebrød med sild, æg og rejer, kartoffelmad, rørt tatar, roastbeef og tarteletter. På aftenkortet kan man eksempelvis finde kalvefrikassé, rejecocktail og en stegt rødspætte.

»Man skal føle sig tryg ved menukortet,« siger Anders Aagaard, og understreger at man ikke kommer til at finde citronspringere og frisésalat på smørrebrøddet, men de retter han selv elsker fra sin bedstemor.

En tre retters menu på Madklubben København koster fra 225 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Berggreen.

»Det er vores lille udbrud, der beviser, at vi overlevede og klarede krisen. Nu laver vi den mad, der giver os varme om hjertet. Det får os til at føle os hjemme. Vi vil gerne bidrage med mormors velkendte og omfavnende køkken. En kylling skriger på skysovs med rabarber og syltede agurk, og man må mose kartoflerne i sovsen. Det er ren kærlighedsmad. Det er vores ode til det danske køkken og i særdeleshed smørrebrøddet,« siger Anders Aagaard.

Mere ungt end andre

Til trods for at der findes utallige smørrebrødsrestauranter i København, er Anders Aagard ikke bange for, at Madklubben København skal falde igennem og blive sorteret fra til fordel for de andre smørrebrødsrestauranter. Han mener bestemt, at restauranten har sin berettigelse.

»Vores bliver ikke så klassisk. Det hele bliver en anelse yngre. Det bliver mere ungdommeligt, og knap så øl- og snaps-bårent. Det bliver mere vin-orienteret, og der vil være musik i højtalerne. Prisniveauet vil også være i den spiselige ende. Man behøver ikke tage lån i sit hus for at spise hos os.«

Anders Aagaard åbnede sin første Madklubben-restaurant i 2007, siden er en lang række restauranter fulgt efter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

»Vores berettigelse er nok også, at vi er en noget større restaurant. Der kan komme 200 mennesker og spise. I modsætning til mange andre steder, der er små og intime. Vi er måske lidt mere newyorker-agtige, og maden vil blive lavet i et åbent køkken foran gæsterne. Fornemmelsen, man vil have fra en aftenrestaurant, vil man også få i vores frokostrestaurant.«

Madklubben er ikke på vej ind i en »smørrebrødskrig«, men man ønsker at sætte fokus på det nære køkken, og hoppe med på bølgen af moderne smørrebrød, som er skyllet ind over København de senere år.

»Jeg tror, det handler om, at vi i mange år ikke var stolte af det mad, vi lavede i Danmark. Så kom revolutionen med Noma, der har gjort os mere stolte. Nu tror jeg, at der er mange, der dyrker dansk mad igen og synes, det er en hyggelig tradition med frokost på den her måde.«

Den næste i rækken af nye restauranter i Madklubbens portefølje er næste pizza-restaurant i mini-kæden Frankies. Den åbner på Strøget ved Gammel Torv om tre uger.