Lækker Ripasso skåner tegnebogen og smører vindrøblen

En italiensk rødvin til blot 75 kroner tog fusen på Berlingskes vinanmelder i denne uges vintest.

605293526.jpg

Normalt er det ret let at smage kvalitetsforskel på de dyreste og de billigste vine her i testen.

Ikke desto mindre har det været en vanskelig opgave i denne uge. Af den årsag har jeg gentaget blindsmagningen af netop disse to prisgrupper op mod hinanden for at afgøre, hvad der var hvad.

Men uanset, hvor mange gange jeg har gensmagt vinene ved forskellige temperaturer, dekanteret dem og nevet mig selv i armen, så kommer jeg frem til samme resultat: nemlig at det ikke giver mening at betale eksempelvis 550 kroner for Don Maximiano fra Errazuriz, når Taler Media Ripasso til 75 kroner smager ligeså godt.

Så er der sikkert nogle, der straks vil sige: Ja, ja, men du tager jo slet ikke højde for, at udviklingspotentialet i Don Maximiano er langt større, og hvis man åbner begge vine om 15 år, er Taler Media faldet helt sammen og smager af rævepis.

Det kan der være en god pointe i, men nu er det bare sådan, at jeg gennem tiden har smagt både ung og gammel Don Maximiano uden nogensinde at være imponeret! Så skulle jeg foretage et valg, går jeg absolut med 6 flasker ripasso, der er ugens bedste køb. Den performer godt her og nu og er et fint eksempel på en velsmurt discount-ripasso med en olieret viskositet, et overskudslager af tørret frugt toppet op med friske brombær.

Ofte kalder man ripassoen for en miniamarone, fordi producenterne genbruger druekvaset fra amarone-produktionen til at spice den almindelige Valpolicella op og give den lidt mere fylde og dybde. Det ser vi også i tilfældet Taler Media. Men det bedste ved det hele er, at den ikke prøver at ligne en amarone, som for det meste er kendetegnet ved at være sukret og dunkende høj på alkohol. Nok er den en stor dame at danse med, men balletskoene sidder godt på fødderne og trinnene er minutiøst indøvede. En vin, der vil gå direkte ind hos 95% af Danmarks befolkning – inklusive undertegnede.

Ugens bedste vin ligger i mellemgruppen. Den er hvid og kommer fra Portugal! Ja, du læste rigtigt. En af Portugals nye stjerner, António Madeira har sat sig for at genoplive traditionen med at lave såkaldte field blends fra de bedste marker, og han har fat i noget! Toplækker bio-bio-næse med toner af kridt, gule blommer, en kant af æblemost og gazebind. Stram og rank i munden, hvor syren spiller umådelig godt sammen med frugten. Vinhas Velhas kunne godt minde lidt om stor hvid bourgogne, og så alligevel ikke, for den er helt sin egen lavet på knap 20 forskellige indfødte og ret ukendte druesorter såsom Siria, Bical og Cerceal.

Bravo!

60 – 99 kroner

Taler Media, Contini
Valpolicella, Italien 2015

★★★☆☆☆

Ekspressiv ripasso med en nærmest olieret viskositet, et overskudslager af tørret frugt, blandt andet svesker, toppet op med friske brombær. Nydelig og koncentreret vin med en behagelig og velafstemt frugtsødme. Rigtig god ripasso til prisen og ugens bedste køb. Tre kæmpe stjerner. 

Irma
Pris: 2 flasker for 149 kr.

Château Peychaud
Côtes de Bourg, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Cedertræ og frugt i veldosserede mængder. Frugtig og struktureret dag med medium koncentration. Ganske fin lille Bordeaux-vin, der vil vinde med noget tid på flaske. Tre og en halv stjerne.

Meny
Pris: 91 kr. v. 6 flasker

Medalla Malbec, Trapiche
Mendoza, Argentina 2015

★★★☆☆☆

Ret karakterfuld næse, hvor man finder indslag af teblade, solbær, brombær og et veldresseret præg af fad. Saftig i munden med dejlig blødhed og en styret frugtsødme. En vin, der overrasker mig – lige indtil eftersmagen, hvor alkoholen forekommer en anelse anmassende og syren bliver en smule stikkende! Hiver lige tre stjerner hjem.

Føtex
Pris: 75 kr.

Rosso San Pietro, Guerrieri Rizzaridi
Veneto, Italien 2016

★★★☆☆☆

Lys bærfrugt med en kant af støv, blå blommesten og blåbær. Relativt syrlig i mund, hvor man også finder en del garvesyre. Udmærket vin, hvor jeg dog ikke kan komme rigtig i selvsving.

H. J. Hansen
79 kr. v. 6 flasker

100 – 200 kroner

Vinhas Velhas, António Madeira
Dão, Portugal 2016

★★★★★☆

Toplækker bio-bio-næse med et viff af kridt, gule blommer, æblemost på den fede måde og I-love-it-gazebind. Slank, stram og rank i munden, hvor syren og frugten bare spiller maksimalt godt sammen. Hiver lige en femmer i hus.

Bichel
Pris: 175 kr. v. 2 flasker

Secco-Bertani, Bertani
Valpolicella, Italien

★★★☆☆☆

Støvet og udtalt ribsagtig næse i kombi med toner af solbær. Slank og rank i munden, hvor frugten forekommer overraskende lys for en valpolicella i det prisniveau. Afsluttes af en del syre og tannin. 

Laudrup Vin
Pris: 179 kr.

Gigondas Romane Machotte, Pierre Amadieu
Rhône, Frankrig 2016

★★★★☆☆

Masser af jordbær og strejf af stødt sort peber samt lakrids. Blød, venlig og ganske saftig i munden, hvor man finder en dejlig opstrammende garvesyre i afslutningen. Trods en del alkohol virker den faktisk ret luftig i munden med virkelig lækker elegance

Erik Sørensen Vin
Pris: 150 kr. v. 6 flasker

Pinot Noir, Bodega Chacra
Patagonien, Argentina 2017

★★★☆☆☆

Kirsebær og jordbær i duft. Relativt solmoden fætter, men dog velstruktureret vin med en frisk syre. Ikke så tosset, men heller ikke en pinot, der overrasker.

Philipson Wine
159 kr. v. 12 flasker.

200  kroner

Pagliarese, Castelnuovo Berardenga
Chianti Classico, Italien 2015

★★★☆☆☆

Masser af mint og solbær her. En del stenfrugtstørhed forekommer i smagen, der virker en anelse smal.

Jysk Vin
Pris 225 kr.

Vallegrande, Ca´del Baio
Barbaresco, Italien 2014

★★★★☆☆

Let tørhed i duft med en lille kant af friske blomster, blå blommesten, engelsk lakrids, jod og medicinskab. Stram og rank i eftersmagen med en garvesyre, der minder om en hård tackling. God vin, der formentlig skal have et par år i kælderen, før den dukker rigtig op.  

Vinoble
Pris 319 kr.

An, Anima Negra
Mallorca, Spanien 2016

★★★☆☆☆

Overflod af træ, vanilje og kokos i både næse og mund – lige lovligt overdrevet her og nu. Derudover lidt appelsinskal og en snert of knap modne brombær. Hiver lige 3 stjerner hjem.

Theis Vine
Pris: 299,95 kr.

Don Maximiano, Errazuriz
Aconcagua, Chile 2015

★★★☆☆☆

Solbær i lange baner – på kanten til det ribena-agtige i næsen. Ditto i smagen, som toppes op med en hel del ny eg. Meget koncentreret og solmoden fætter, der afsluttes af en del frugtsødme i munden. Imponerer ikke, og slet ikke til prisen.

H. J. Hansen
Pris: 550 kr. v. 2 flasker