Berlingske fornyer vintesten

Berlingske vægter i højere grad kvalitet og skipper de allerbilligste vine. Vi skriver til gengæld mere om vine af høj standard og giver nu stjerner efter den absolutte kvalitet – ikke prisen.

Som den opmærksomme læser vil bemærke, har vintesten i lørdagsavisen skiftet layout. Vi anmelder i printavisen de otte mest anbefalelsesværdige vine, som til gengæld bliver mere fyldigt beskrevet. Til gengæld bringer vi en udvidet anmeldelse af flere flasker på berlingske.dk.

Den opmærksomme læser vil også have noteret sig, at prisklassen under 60 kr. er blevet udfaset. Det skyldes, at vi fremover gerne vil fokusere på kvalitet frem for discount – eller first price, som det også hedder på nudansk.

Som en konsekvens af dette har vi ændret den skala, vi bedømmer vinene efter. Vi giver stadig fra én til seks stjerner, men hvor stjernerne før udelukkende gjaldt kvaliteten set i forhold til prisen, gælder stjernerne nu vinens absolutte kvalitet. Eller sagt med andre ord: Den dårligste vin får færrest stjerner og den bedste flest – uanset prisen.

Fuldstændig, som når vi bedømmer alt muligt andet her i avisen som f.eks. restauranter. Jeg er ret sikker på, at læserne er på det rene med, at vi sjældent (læs: aldrig) tildeler billige bistroer, caféer eller for den sags skyld pølsevogne seks stjerner. Den ultimative karakter er forbeholdt de ultimativt bedste restauranter, og det gælder altså nu også vinene.

På samme måde tror jeg, at alle ved, at fire stjerner til en bistro, en sushibar eller et trattoria er lig med en anbefaling i prisklassen. Og på den samme måde er det nu også en anbefaling, når vi i denne uge giver tre en halv stjerne til aligotéen fra Labarde eller den argentinske cabernet fra Bodegas Escorihuela, som begge koster under 100 kr.

60-99 kr.

Bourgogne Aligoté Vieilles Vignes, Laborde

Bourgogne, Frankrig 2017

★★★☆☆☆

Relativt neutral og enkel koldgæret hvidvin, hovedsagelig lagret på stål. Her er dog en smule mere karakter, end man normalt finder i de industrielle koldgærede hvidvine, som dominerer i det billigere segment: Især citrus, men også gule stenfrugter, let mineralitet og god, sund penetrerende syre. Tre en halv stjerne og dermed anbefalelsesværdig til prisen.

Meny

80 kr.

1884 Estate Cabernet Sauvignon, Bodegas Escorihuela

Mendoza, Argentina 2015

★★★☆☆☆

Ligesom stort set alle rødvine uanset druetype fra Chile med deres Ribena-noter ligner cabernet, er det, som om alle argentinske vine ligner nationaldruen malbec: Her er sort frugt, peber, røg og velhængt kød a la malbec eller syrah, på trods af at der står cabernet på etiketten. Munden er saftig. Tre en halv stjerne og ualmindelig god til prisen.  

Irma

2 fl. for 129 kr.

Crianza Unico, Finca Antigua

La Mancha, Spanien 2012

★★☆☆☆☆

Meget spansk med masser af fernishørmende amerikansk eg, som desværre ødelægger indtrykket af den ellers pænt veludviklede og saftige vin, som slutter med raspende tannin. To en halv stjerne.

HJ Hansen/Vinspecialisten

75 kr. v. 6 fl.

Chardonnay Barrel Selection, Salentein

Valle de Uco, Argentina 2017

★★☆☆☆☆

Oversøisk chardonnay i teknisk, neutral stil med gule stenfrugter og melon, hvilket tyder på koldgæring. Rund og småfed mund.

Føtex

69 kr.

100-199 kr.

Langhe Nebbiolo, Scarzello

Piemonte, Italien 2016

★★★★☆☆

Lys og let, nærmest burgundisk udgave af nebbiolo med ribs og jordbær i næsen – ligner næsten Barolos nabodistrikt Roero. Intet fadpræg – Federico Scarzello er en traditionalist og bruger kun store gamle egefade, som er stort set smagsneutrale. Tager godt ved i gummerne med tannin og frisk syre. Italienerne bruger raspende unge nebbiolovine som denne til fedt charcuteri og bolito misto (blandet kogt kød) – eller pasta. Trækker lige netop fire stjerner. 

Bichel

125 kr. v. 6 fl.

Barolo, Trediberri

Piemonte, Italien 2016

★★★★☆☆

Granatrød i glasset. Ganske åben allerede med klassiske nebbiolonoter i form af kamfer, lakrids, tørret frugt og læder. Her er lidt mere både dybde og tyngde end Scarzellos nebbiolo, uden at der af den grund ligefrem er tale om en stor barolo. Fornuftig pris. Trækker lige netop fire stjerner.   

Philipson

150 kr. v. 12 fl.

Parada, Dominio de Atauta

Ribera del Duero, Spanien 2015

★★★☆☆☆

Særdeles typisk Ribera del Duero fra den østligste udkant af distriktet: mørk – for ikke at sige sort – og sødmefuld, chunky frugt med noter af kærnemælk, ymer, kød og masser af træ. Temmelig sød og rund mund med let hed finish (15 pct.). Tanninen, som er riberas signatur, rasper gummerne op, så spis brød (eller endnu bedre kød) til. Tre en halv stjerne.

Erik Sørensen

190 kr.

*Juliénas ”Côte de Bessay”, Domaine Chapel

Beaujolais, Frankrig 2017

★★★☆☆☆

Meget lys fremtoning i glasset. Her er børnefødselsdag og rødgrød i næsen i form af jordbær og rabarber og kun et yderst lille strejf af den peber, som man normalt finder i beaujolais. Let sødmefuld og kort i munden.

Laudrup Vin

199 kr. v. 12 fl.

200 kr. –

Saint-Hippolyte Rouge, Marcel Deiss

Alsace, Frankrig 2016

★★★★★☆

Jeg har sagt det flere gange før: Hvis man ikke har råd til de helt store bourgogner, giver det ofte mere mening at hente sin pinot noir i Alsace. Kvaliteten af rødvinen fra den nordøstfranske region er klart stigende, hvilket biobonden Jean-Michel Deiss’ Saint-Hyppolyte er et godt eksempel på. Næsen er absolut skøn med alt, hvad jeg forventer mig af pinot noir i form af skovbær, underskov, fløjl, viol, lakrids og et krydret snert af peber, som indikerer, at druerne er gæret med stilke på. Fadpræget er behersket, og munden er sødmefuld rund og blød med let til medium tyngde, længde og koncentration. Smager så godt nu, at det ville være dumt at gemme til katten.      

Vinoble

249 kr.

Tinto, Mauro

Castilla-Leon, Spanien 2015

★★★★☆☆

Sort tempranillo-baseret vin høstet lige uden for Ribera del Duero-zonen og signeret Mariano Garcia, manden bag Aalto og tidligere vinmager på Vega Sicilia. Her er svesker, sorte oliven og i det hele taget alt, hvad der er sort, samt kærnemælk. Hvis vinen serveres ved 15 grader, udviser den en vis friskhed i munden, mens de heftige tanniner er pakket ind i saftig sødmefuld frugt. En rigtig god lammevin, som i stil ligger tæt på Parada fra Atauta, men er marginalt bedre og lige netop kravler op på fire stjerner.

Theis Vine

250 kr. v. 12 fl.

Cave Block Chardonnay, Dalrymple

Tasmanien, Australien 2016

★★★★☆☆

Kølig lys chardonnay med citrus, mineralitet, behersket fadpræg og bunker af fin syre, hvilket er det, Tasmanien kan. Umiddelbart forekommer vinen en kende mere frugtig end hvid bourgogne fra Côte d’Or, som tydeligvis er forbilledet. Men det er sket før, at jeg gået galt i en blindsmagning. Hiver sig lige op på fire stjerner. 

H.J. Hansen/Vinspecialisten   

Châteauneuf-du-Pape, Clos de Mont-Olivet

Rhône, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Ung og endnu ikke udfoldet châteauneuf med lys sødmefuld frugt: ribs og solbær med Ribena-agtige toner samt en smule lakrids og kærnemælk. Lettere hed finish. Vil formentlig være sjovere om nogle år.   

Jysk Vin

249 kr. v. 6 fl.