WHO beder USA om at dele efterretningsoplysninger: »Måske skulle det ikke ske gennem The Wall Street Journal«

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, så gerne, at den amerikanske efterretningstjeneste delte sine oplysninger om et muligt laboratorieforsøg i Wuhan direkte med organisationen, frem for at kommunikationen går via medierne.

 
Undersøgelse af Covid-19's oprindelse intensiveres. USAs præsident, Joe Biden, har sat ny skub i efterretningstjenesternes kulegravning af, hvorvidt coronavirussen udsprang fra uheld på et laboratorium i den kinesiske storby Wuhan. Video: CNN. Redigering: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Hvis den amerikanske efterretningstjeneste ved noget, som WHO ikke ved, bør den dele informationerne direkte med Verdenssundhedsorganisationen.

»Måske skulle det ikke ske gennem The Wall Street Journal.«

Sådan lyder opfordringen fra Dale Fischer, som var en af ​​forskerne, der rejste til Wuhan i Kina på vegne af WHO.

Det skriver The Guardian.

Opfordringen kommer, efter at The Wall Street Journal forrige søndag kunne offentliggøre, at den amerikanske efterretningstjeneste havde fundet beviser for, at tre medarbejdere ved et laboratorium i Wuhan blev indlagt med coronalignende symptomer allerede i november 2019.

Tidligere på året konkluderede WHO ellers, at det er »yderst usandsynligt«, at en laboratorielækage var skyld i virussen.

Ifølge Dale Fischer er der i øjeblikket ikke meget, der støtter hypotesen om en laboratorielækage, men hvis USA besidder vigtig information, som WHO ikke har, vil organisationen meget gerne have indsigt i den.

Teorien om, at virussen lækkede fra et laboratorium, er ifølge Dale Fischer »ikke taget af bordet«, men forbliver fortsat »ubekræftet«.

De nye oplysninger har givet nyt brændstof til teorien om, at virussen kan have spredt sig fra et laboratorium og ikke blot ved overførsel af virus fra dyr til mennesker, hvilket var den oprindelige forklaring.

Kina har gentagne gange afvist, at virussen har spredt sig fra et laboratorium, skriver Expressen.

Flere britiske politikere har nu opfordret til en ny efterforskning af virussens oprindelse, skriver BBC. Det sker, efter at den britiske efterretningstjeneste, der tidligere har anset ideen om et laboratorium for usandsynlig, nu har skiftet mening og anser det for »muligt« ifølge kilder til The Times.

Dale Fisher understreger, at WHO stadig efterforsker, hvor virussen stammer fra.

»Folk tror, at WHO er stoppet med at lede efter virussens oprindelse, hvilket er langt fra sandheden – det er kun lige begyndt«.

De amerikanske efterretningsmyndigheder offentliggjorde torsdag, at de ikke kan afvise, at en laboratorieulykke kan være årsag til pandemiens oprindelse:

»Den amerikanske efterretningstjeneste ved ikke nøjagtigt, hvor, hvornår eller hvordan covid-19-virussen blev overført oprindeligt, men koncentrerer sig om to sandsynlige scenarier: Enten kom den naturligt frem fra menneskelig kontakt med inficerede dyr, eller det var en laboratorieulykke.«

Tjenesten vurderer ikke, at der er tilstrækkelig information til at anse den ene teori for at være mere sandsynlig end den anden. USAs præsident, Joe Biden, har givet den amerikanske efterretningstjeneste 90 dage til at forsøge at opklare coronavirussens oprindelse.