Medie: Amerikansk efterretningstjeneste har muligvis nyt, urevideret bevis for covid-19s oprindelse

USAs præsident, Joe Biden, igangsatte tidligere på ugen en undersøgelse, der skal afdække, hvordan coronavirussen opstod. Nu kan The New York Times afsløre, at de amerikanske efterretningstjenester måske er i besiddelse af informationer, der endnu ikke har været undersøgt.

 
USAs præsident, Joe Biden, har sat nyt skub i efterretningstjenesternes kulegravning af, hvorvidt coronavirussen udsprang fra uheld på et laboratorium i den kinesiske storby Wuhan. Video: CNN, Scanpix. Redigeret: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kom som en overraskelse, da USAs præsident, Joe Biden, tidligere på ugen igangsatte en undersøgelse, der én gang for alle skal give svaret på coronavirussens oprindelse.

Nu kan The New York Times afsløre, at Joe Bidens beslutning fulgte i kølvandet på en orientering fra de amerikanske efterretningstjenester, der til Det Hvide Hus kunne oplyse, at de har ureviderede informationer, der nødvendiggør større computeranalyser.

Det er ikke specificeret, hvad de nye oplysninger og analyserne kan føre frem til.

De nye oplysninger antyder, at de amerikanske myndigheder muligvis ikke tidligere har udtømt deres muligheder for computeranalyser, skriver The New York Times.

Nyheden følger i kølvandet på en erklæring fra de amerikanske efterretningsmyndigheder, der torsdag offentliggjorde, at de ikke kan afvise, at en laboratorieulykke kan være årsag til pandemiens oprindelse:

»Den amerikanske efterretningstjenste ved ikke, nøjagtigt hvor, hvornår eller hvordan covid-19-virussen blev overført oprindeligt, men koncentrerer sig om to sandsynlige scenarier: Enten kom den naturligt frem fra menneskelig kontakt med inficerede dyr, eller det var en laboratorieulykke.«

Tjenesten vurderer ikke, at der er tilstrækkelig information til at anse den ene teori for at være mere sandsynlig end den anden.

Samme melding lød onsdag fra Joe Biden. Derfor bad præsidenten »efterretningstjenesterne om at fordoble deres bestræbelser på at indsamle og analysere oplysninger, der kan bringe os tættere på en endelig konklusion«, inden for 90 dage.

De seneste par uger er en række anerkendte forskere, der hidtil har fastholdt, at virussen udsprang fra et dyremarked, begyndt at udtrykke tvivl.

I et brev, underskrevet af 18 forskere, til Science Magazine lød opfordringen på »en ordentlig undersøgelse« af, hvorfra virussen udsprang, for at få en »videnskabsbaseret diskussion om dette vanskelige, men vigtige spørgsmål«.

I søndags kunne The Wall Street Journal så berette, at det af en hemmelig amerikansk efterretningsrapport fremgår, at tre forskere fra laboratoriet i Wuhan blev så syge i november 2019, at de søgte behandling på et hospital. Laboratoriet i Wuhan havde undersøgt flagermus med coronavirus.