Techgigant sagsøger land: Jeres lov krænker retten til privatliv

Står det til det sociale medie WhatsApp, er den indiske regerings nye lov et brud på privatlivets fred. Tjenesten har derfor anlagt sag mod landet, fordi man ikke ønsker at spore brugernes beskeder.

På forsiden af The Times of India indrykkede det sociale medie WhatsApp en annonce i januar med et klart budskab til den indiske regering: »WhatsApp respekterer og beskytter dit privatliv.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Francis Mascarenhas/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WhatsApp agerer aktør i techgiganternes seneste kamp.

Og denne gang er det Indien, der udgør kamppladsen, da det sociale medie har sagsøgt den indiske regering ledet af premierminister Narendra Modi.

WhatsApp mener, at regeringens nye internetlove vil »alvorligt underminere« brugernes privatliv og krænke privatlivets fred.

Det skriver The New York Times.

De nye love giver den indiske regering større magt til at overvåge onlineaktivitet, herunder på krypterede apps som WhatsApp og Signal. Lovene blev allerede vedtaget i februar, men træder efter planen i kraft i dag.

I henhold til den nye lovgivningen skal kryptering – som holder kommunikationen i appen privat og utilgængelig for eksterne parter – fjernes fra WhatsApp i Indien. I stedet vil alle meddelelser blive placeret i en »sporbar« database. Det giver regeringen mulighed for at identificere afsendere af indhold, som erklæres »ulovligt«.

Men flere frygter, at lovene ikke kun vil ramme kriminel aktivitet på tjenesten, men i stedet vil indskrænke friheden i Indien, hvor over 400 millioner indbyggere bruger appen, skriver The Guardian.

WhatsApp har tidligere meldt ud, at man ikke ønsker at gemme data om sine brugere, da det er et »effektivt masseovervågningsværktøj for en regering«.

Det er ikke første gang, at Modis regering forsøger at kontrollere techgiganterne i landet. Modi har tidligere krævet, at Twitter fjernede tweets, der var kritiske over for regeringen. Blandt andet tidligere i år, hvor flere tusind landmænd gik på gaden i protest mod regeringens politik. Det samme har ifølge The Guardian gjort sig gældende med tweets, der kritiserede regeringens håndtering af coronapandemien, efter at Indien på det seneste har oplevet en stor stigning i smitte.

Facebook og Instagram blev også for nylig instrueret i at fjerne indlæg, der nævnte coronavirus, da de ifølge den indiske regering kunne forårsage »panik«.

Det er ikke første gang, at WhatsApp lægger sag an mod et land. Det sociale medie har også krydset klinger med regeringen i Brasilien om lignende bekymringer med hensyn til privatlivets fred. Som følge deraf blev tjenesten ad flere omgange lukket ned i Brasilien.