Dommer beordrer blokering af WhatsApp

Facebooks gratis beskedtjeneste bliver blokeret i tre døgn efter slagsmål om adgang til krypterede samtaler.

Facebooks besked- og internettelefonitjeneste WhatsApp er blevet lukket i 72 timer af en brasiliansk dommer i en strid om udlevering af krypteret kommunikation. Arkivfoto: Ritchie B. Tongo, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO

Flere end 100 millioner brugere må i tre døgn undvære den Facebook-ejede beskedtjeneste WhatsApp, efter at en dommer har beordret adgangen til den lukket i Brasilien.

De fem største teleselskaber i Brasilien har af en dommer i den nordøstliste Segipe-delstat fået besked på at lukke for WhatsApp, der både kan bruges til at skrive sammen og ringe via internetforbindelsen på samme måde som med Skype. Begrundelsen holdes hemmelig med henvisning til, at den er en del af en igangværende sag, skriver nyhedsbureauet Reuters. Der vanker bøder, hvis teleselskaberne ikke følger trop.

Anden blokering siden jul

WhatsApp er »skuffet over beslutningen«, der »straffer flere end 100 millioner brugere, som er afhængige af os til at kunne kommunikere selv, køre deres forretning og mere, bare fordi man vil tvinge os til at udlevere oplysninger, som vi ikke har«, hedder det i en udtalelse, som WhatsApp ikke vil uddybe.

Ifølge flere medier vil myndighederne have udleveret chatoplysninger, men WhatsApp siger, at selskabet ikke kan tilgå dem, fordi de er krypteret, så ingen andre end de direkte involverede har adgang til dem. Dermed kan WhatsApp ikke føje rettens krav.

Det er anden gang inden for fem måneder, at WhatsApp rammes af blokering. 15. december beordrede en dommer i São Paulo WhatsApp lukket i to døgn, efter at Facebook nægtede at følge en retsafgørelse. Blokeringen blev dog efter 12 timer ophævet af en anden dommer.

Facebook-direktør fængslet

I marts fængslede dommer Marcel Maia Montalvão, som nu har beordret WhatsApp lukket i 72 timer, Facebooks øverste chef i Brasilien, latinamerikadirektør Diego Dzodan, fordi han nægtede at sørge for, at WhatsApp blev blokeret. Facebook-direktøren blev dog snart efter løsladt.

WhatsApp fungerer på alle slags smartphonetelefoner og er den populæreste beskedtjeneste i Brasilien, som er verdens fjerdestørste smartphonemarked. Omkring halvdelen af de 200 millioner brasilianere bruger den gratis app.

WhatsApp indførte i april total kryptering, altså kodning af al kommunikation som reaktion på de mange sager om overvågning, som hele tiden afsløres.