Tæskehold angreb demonstranter i Hongkong: Var de hyret af regeringen?

Adskillige hvidklædte mænd angreb en metrostation i Hongkong søndag. Langt de fleste af passagererne på stationen var på hjem fra endnu en demonstration mod Hongkongs regering. 45 personer blev indlagt efter angrebet.

Det hvidklædte tæskehold bankede løs på togpassagererne med store stave. Angrebet fandt sted på Yuen Long metrostation i Hongkong og resulterede i, at 45 personer blev indlagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tyrone Siu

I syv uger har Hongkongs indbyggere demonstreret mod regeringen og dens forhold til Kinas kommunistparti – og demonstrationerne er kun blevet mere voldsomme, som tiden er gået.

Søndag blev en metrostation angrebet af hvidklædte mænd. Videooptagelser viser, hvordan mændene – hvoraf de fleste bar masker – stormede stationen og begyndte at banke løs på togpassagerer med store stave. 45 personer blev efterfølgende indlagt. Og mens de hvidklædte mænd bankede løs på passagererne, greb politiet ikke ind.

Det har fået aktivister til at anklage regeringen for at stå bag angrebet, skriver BBC. Mange af de personer, der blev banket søndag aften, var nemlig på vej hjem fra demonstrationer mod Hongkongs styre.

Hundredtusindvis af mennesker deltog søndag i demonstrationen, som endte i voldelige sammenstød med politiet, der affyrede tåregas og gummikugler mod menneskemængden ifølge The Guardian.

Da demonstranterne bevægede sig hjemad, blev de, der rejste over metrostationen Yuen Long, igen udsat for vold. Adskillige maskerede hvidklædte mænd ankom til stationen omkring klokken 22.30 lokal tid og overfaldt passagererne – og ifølge vidner gik de hovedsageligt efter sortklædte personer.

Aktivisterne, der deltager i demonstrationer, er typisk klædt i sort, skriver BBC.

Journalist Gwyneth Ho var til stede på stationen og livestreamede det for nyhedsmediet Stand News, da angrebet fandt sted. På hendes video kan man se, hvordan hun også selv bliver overfaldet af mændene. Hun er efterfølgende blevet indlagt.

Videooptagelser fra et af togene viser, hvordan de hvidklædte mænd kommer ind i toget og begynder at overfalde skrigende passagerer, som desperat forsøger at skærme sig for slag med metalstænger.

Da politiet dukkede op omkring klokken 23.00 lokal tid, var angrebsmændene allerede forsvundet, skriver The Guardian. Da politiet tog derfra, kom de hvidklædte mænd tilbage én gang til.

Hongkongs øverste politiske leder, Carrie Lam, har taget afstand fra angrebet, som hun kalder for »chokerende«. I en pressemeddelelse beskriver regeringen hændelsen som »absolut uacceptabel« og »fordømmer enhver form for vold«.

Men aktivister og oppositionspolitikere beskylder både Hongkongs regering og politi for at have hyret det hvidklædte tæskehold til at give demonstranterne en lærestreg.

»Mens politiet unødvendigt tåregassede demonstranter, jagede og bankede bøller forbipasserende, journalister og lovgivere i Yuen Long. Det er forrykt,« lød det ifølge The Guardian fra menneskerettighedsorganisationen Civil Human Rights Front, som havde arrangeret søndagens demonstration.

Oppositionspolitikeren Ray Chan undrer sig over, at politiet slet ikke var til stede. Han skriver på Twitter, at Hongkong er et af de steder i verden, hvor andelen af politibetjente er højest i forhold til befolkningstallet. Men:

»Hvor var de?« spørger han.

Det hjælper heller ikke på sagen, at Junius Ho, som sidder i regeringen og bor i Yuen Long-området, er blevet set sammen med de hvidklædte mænd. I en video, der cirkulerer på sociale medier, kan man se ham give hånd til flere af mændene og »thumbs up«.

Mandag har han dog ved et pressemøde nægtet at skulle have noget med angrebet at gøre, skriver The Guardian.

»Min tilstedeværelse i Yuen Long var normal. Mange af mine vælgere bor også i Yuen Long,« forklarede han.

»Hvad der skete i går, havde intet med mig at gøre. Jeg deltog ikke i planlægningen, og jeg var heller ikke en del af gruppen.«

Politiet har ikke foretaget nogen anholdelser efter angrebet.

Hongkong er en tidligere britisk koloni, som i 1997 blev overdraget til kinesisk styre. Dengang blev indbyggerne lovet, at de ville nyde en højere grad af politisk frihed end i Kina, og området skulle styres under princippet »ét land, to systemer«.

Men mange indbyggere i Hongkong frygter, at Kinas indflydelse vokser. Og da demonstrationerne begyndte for syv uger siden, skyldtes det et lovforslag, der skulle gøre det muligt for Kina at kunne retsforfølge indbyggere i Hongkong. En sådan lov ville gøre det nemmere for Kina at få fingre i kritikerne af det kinesiske kommunistparti.

Lovforslaget har Carrie Lam allerede skrottet – men demonstranterne kræver også hendes afgang.