Aktievanvid i Kina: Ny »stjernebørs« banker i vejret på første handelsdag

Kina har netop lanceret landets svar på det amerikanske Nasdaq-indeks: Star Market. Investorerne er vilde med det, og aktierne på »stjernebørsen« er i gennemsnit steget 150 pct. på den første handelsdag. En virksomhed er endda steget 520 pct.

Der var stor entusiasme, da Star Market blev introduceret mandag i Kina.  Fold sammen
Læs mere
Foto: STR/AFP/China Out/Ritzau Scanpix

Det er blevet udråbt til Kinas svar på USAs IT-tunge Nasdaq-indeks og set som Beijings seneste forsøg på at cementere sig som en teknologisk supermagt.

Kinas nye aktiemarked for IT-selskaber, det såkaldte Star Market, fik sin debut mandag, og at dømme ud fra aktiviteten på den første handelsdag er den nye »stjernebørs« en succes. Alle 25 aktier på IT-børsen lukkede med store kursgevinster og steg ifølge Bloomberg i gennemsnit med cirka 150 pct. Den bedste præstation kom fra Anji Microelectronics, der på et tidspunkt var oppe på hele 520 pct., men lukkede med en stigning på »kun« 400 pct. Star Market er administreret af Shanghai Stock Exchange.

Med det nye Star Market håber Beijing at tiltrække store investeringer til lokale IT-selskaber for at sikre, at de har nok penge og ressourcer til at udvikle sig til førende teknologivirksomheder. Det fokus er ikke blevet mindre, efter at handelskrigen mellem USA og Kina har truet med at ødelægge forholdet mellem de kinesiske IT-kæmper og nogle af deres vigtigste amerikanske samarbejdspartnere.

»Helt overordnet er det her i linje med centralregeringens 2025 plan om at have fokus på selskaber inden for innovation, kunstig intelligens osv., og man vil gerne skabe en mulighed for at få rejst indenlandsk kapital,« siger Andreas Østerheden, senior investeringsstrateg i Nordea.

»De store kursstigninger er en afspejling af mentaliteten på det kinesiske aktiemarked, hvor vi er vant til at se store udsving. Det er ikke på samme måde som i for eksempel USA, hvor det er de store institutionelle investorer, der driver markedet. Det kinesiske marked er mere stemningsdrevet og mere styret af detailinvestorer, end vi ser andre steder,« tilføjer han.

1800 gange større efterspørgsel end udbud

Stjernebørsen er også set som et forsøg på at forhindre, at fremtidens IT-succeser lader sig notere på udenlandske børser i for eksempel Hongkong og New York, men i stedet vender blikket mod de hjemlige finansmarkeder. Hverken Alibaba eller Tencent – der er nogle af Kinas største virksomheder – er for eksempel noteret i Shanghai eller Shenzhen.

Flere af Kinas øverste embedsmænd har derfor støttet oprettelsen af Star Market, hvilket har hjulpet med at skabe stor entusiasme inden den første handelsdag. Mere end 140 virksomheder havde søgt om at blive noteret på børsen, og de 25, der blev optaget i første omgang, fik rejst cirka 5,4 mia. dollar – 20 pct. mere end planlagt. Interessen fra private investorer var også enorm, og efterspørgslen var 1.800 gange større end udbuddet af nye aktier, ifølge Bloomberg. Det er kun få særligt autoriserede udenlandske investorer, der kan købe aktier på Star Market, fordi der ikke er adgang gennem Hongkong.

Både investorer og virksomheder har været begejstrede for det nye marked, fordi reglerne er løsere end på de traditionelle kinesiske børser. Som investor betyder det, at du kan »shorte« en aktie, altså tjene på, at den falder, hvilket ellers har været forbudt andre steder i Kina. Derudover er der heller ikke de samme restriktioner for, hvor meget en aktie må bevæge sig i løbet af en dag, som der er for eksempel på Shanghai- og Shenzhen-børserne, hvor handlen bliver lukket, når en aktie er steget eller faldet over 10 pct. på en dag.

For virksomhederne er der også slækket på kravene for at blive børsnoteret, så de for eksempel ikke behøver at have haft overskud de seneste år. Det betyder, at investeringer på børsen bliver endnu mere spekulative end normalt, og de store kursstigninger giver en risiko for tilsvarende store fald.

»Det her marked er virkelig orienteret imod at få hjulpet startups i endnu højere grad, og det er en rigtig god mulighed for de mindre selskaber til at rejse kapital,« siger Andreas Østerheden.

Succesen for Star Market ser dog ud til at have ødelagt appetitten for aktier på de andre kinesiske børser. Shanghai Composite-indekset faldt 1,3 pct. mandag, mens det andet IT-tunge indeks i Kina, ChiNext, dykkede 1,7 pct., fordi meget af likviditeten forsvandt over til stjernebørsen.

Men ifølge den Hong Kong-baserede avis South China Morning Post er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at den negative stemning hos de store børser vil fortsætte. Avisen pointerer nemlig, at da ChiNext blev lanceret for næsten ti år siden, faldt Shanghai-indekset i hele måneden op til, men vendte efterfølgende og steg 5,6 pct. ugen efter.

»Det nye IT-indeks vil lede hele det brede marked højere i stedet for at dræne kapital fra de andre markeder,« siger Li Lifeng, investeringsstrateg hos Sinolink Securities i Shanghai til South China Morning Post.