Nu står Bloomberg frem for vælgerne med en brutalitet over for sine modstandere, der kun overgås af Trump

Michael Bloomberg har allerede på de sociale medier vist, at han tør gå langt ud over kanten med personangreb mod sine politiske modstandere. På onsdag får vi at se, hvordan vælgerne tager imod den nye demokratiske kandidat.

 

Milliardæren og den tidligere New York-borgmester Michael Bloomberg træder nu for første gang frem for de amerikanske vælgere og vil onsdag skånselsløst blive angrebet af de øvrige demokratiske kandidater i bedste sendetid på TV-stationerne NBC og MSNBC, når der blændes op for endnu en demokratisk primærvalgsdebat forud for præsidentvalget i november.

Angrebene vil blive kraftige og mange fra de øvrige demokratiske kandidater, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Pete Buttigieg og ikke mindst Joe Biden og Bernie Sanders. Bloomberg er nemlig trådt ind på scenen meget sent med et imponerende højt antal af amerikanere, der mener, at han skal være præsident. Tre meningsmålinger har givet ham 19 procents tilslutning. Dermed har han overhalet hele feltet på nær Sanders, der stadig har over 30 procents tilslutning.

De 19 procent er et overraskende højt tal og kvalificerer ham til at deltage i den vigtige debat, hvor man skal have over ti procents tilslutning for at få partiets godkendelse til at deltage i debatterne.

Bloomberg, der lå på kun fire procent i december, stillede ikke op ved de første primærvalg i staterne Iowa og New Hampshire – han venter til det såkaldte »Super Tuesday«-valg 3. marts, hvor en lang række amerikanske stater skal stemme. Han stiller derfor heller ikke op i Nevada på lørdag, hvilket har fået hans modstandere i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat til højrøstet at kritisere ham med beskyldninger om, at han ikke tør møde de andre demokratiske kandiater i en ærlig valgduel.

Gik ud over sorte og latinoer

Det sker så nu, og kandidaterne vil gå efter hans tidligere politik som borgmester og stærke støtte til en kontant kriminalitetspolitik, som blandt andet betød, at politiet i New York fik mulighed for at standse folk på gaden og kropsvisitere dem uden anden grund, end at man formodede, at de kunne have begået noget ulovligt.

Det gik primær ud over unge sorte og latinoer, der altid blev stoppet, bare fordi de var sorte eller havde latinamerikansk baggrund. Derfor vil de øvrige demokratiske kandidater gå helt til stregen og beskylde Bloomberg for racisme. Der har også været sager, hvor Bloomberg har diskrimineret mod og talt nedsættende om kvinder.

Men Bloomberg har hentet støtte fra fremtrædende sorte borgmestre som Washington D.C.s Muriel Bowser, der er en markant stemme mod den siddende præsident, Donald Trump, Philadelphias tidligere borgmester, Michael Nutter, og ikke mindst borgmesteren i South Carolinas hovedstad, Columbia, Steve Benjamin.

Bloomberg stiller imidlertid heller ikke op i South Carolina 29. februar. Som nævnt vil han først 3. marts blive testet ved en række primærvalg.

Har brugt 300 mio. dollar på reklamer

Det er ikke sket i næsten 50 år, at en kandidat ikke er stillet op i de første delstatsvalg, for det indebærer en stor risiko for slet ikke at vinde, når Demokraterne til sommer ved deres konvent skal vælge partiets endelige kandidat, der skal stille op mod Trump ved præsidentvalget i november.

Bloomberg har indtil nu brugt næsten 300 mio. dollar på reklamer i TV, online og på de sociale medier. Han har især koncentret sig om store reklamefremstød i de stater, der stemmer 3. marts, og især reklamer henvendt til sorte seere, fordi det er mindretallene, der er skeptiske over for ham. Yderligere 100 millioner dollar er sat af til valgkampen op til Super Tuesday.

Bloomberg er slået ind på en hård linje over for Trump, som han kender fra deres tid i New York. Han har været skånselsløs i sine tweets om Trump og på Twitter skrevet, at man i New York griner bag præsidentens ryg og kalder ham for en »gøende klovn.«

Trump har selvfølgelig også angrebet Bloomberg, som han kalder »mini-Mike« – en hentydning til Bloombergs højde på 172 cm. Trump er over 190 cm.