Mens du sov: Israelsk angreb rammer militære mål i Syrien

Israel angriber for anden gang på et døgn mål i Syrien. USAs præsident, Donald Trump, lander mandag morgen i Storbritannien på et statsbesøg, der er ladet med diplomatiske spændinger. Og så har selvmordsbomber dræbt tre i syriske Azaz. Få overblikket over nattens internationale nyheder.

USA's præsident Donald Trump har allerede inden statsbesøg i Storbritannien pustet til landets brexitspændinger. Besøget varer fra 3. til 5. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA ROBERTS

En soldat er blevet dræbt og to andre såret i et israelsk missilangreb på en luftbase i Syriens Homs-provins.

Det oplyser en unavngiven militærkilde til det syriske nyhedsbureau Sana sent søndag aften.

Luftangrebet mod flybasen T-4 i Homs har desuden beskadiget et våbendepot, oplyser militærkilden. Angrebet er det andet af sin slags inden for mindre end 24 timer.

Ved daggry søndag blev tre soldater dræbt og syv andre såret i et israelsk angreb mod militære positioner i det sydlige Syrien nær Golanhøjderne, som Israel har annekteret. Også dette angreb forårsagede materielle skader.

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder ramte israelske krigsfly søndag ved daggry positioner og et våbendepot, som tilhører iranske tropper og deres allierede i den libanesiske bevægelse Hizbollah.

Kort efter bekræftede Israels militær, at det havde angrebet adskillige militære positioner i Syrien. Ifølge Israel skete det som en reaktion på to raketter, der var blevet affyret fra Syrien sent lørdag aften.

Ifølge Israels militær kom ingen til skade som følge af det syriske angreb, ligesom at der heller ikke skete materiel skade.

Israel kæmper for, at Iran, som har sendt styrker for at hjælpe den syriske præsident, Bashar al-Assad, i den syriske borgerkrig, ikke får en permanent militær tilstedeværelse i Syrien.

I årevis har Israel ikke officielt ville bekræfte angreb mod iranske styrker i Syrien. Men i løbet af de seneste måneder er militære og politiske ledere i Israel blevet mere åbne om disse aktiviteter.

/ritzau/AFP

 

Trump tager skarpe brexitholdninger med på britisk statsbesøg

USA's præsident, Donald Trump, ankommer mandag morgen til Storbritannien på et statsbesøg, der allerede på forhånd er ladet med diplomatiske spændinger.

Trump er forud for sit besøg kommet med hårde kommentarer mod den afgående britiske premierminister, Theresa May, og hendes håndtering af brexit.

Den amerikanske præsident vil under statsbesøget fra 3. til 5. juni sammen med førstedame Melania Trump aflægge flere besøg i det britiske kongehus.

Men bag pompen og pragten kommer Trump til Storbritannien med en række påbud til britisk politik.

Til avisen The Sunday Times har præsidenten sagt, at den kontroversielle brexit-tilhænger og leder af Brexitpartiet Nigel Farage bør lede den næste runde af forhandlinger med EU om brexit.

Derudover har han opfordret den britiske regering til at nægte at betale regningen for brexit, hvis ikke EU's stats- og regeringschefer går med til at opfylde Storbritanniens krav i forhandlingerne.

Og ikke mindst har Trump gentagne gange udtrykt sin støtte til mere radikale tilhængere af et såkaldt hårdt brexit som Mays efterfølger.

Herunder blandt andre tidligere udenrigsminister Boris Johnson og tidligere brexitminister Dominic Raab.

Hvis Trump mødes med Farage, Johnson eller Raab, vil det blive anset som endnu en kritik af Mays mislykkede forsøg på at lande en brexitaftale med EU, som de britiske politikere ellers ville godkende.

May har omtalt statsbesøget som en »afgørende uge for den særlige relation og en mulighed for at styrke et allerede tæt partnerskab« med USA.

Hun har også sagt, at Storbritanniens sikkerhedspolitiske forhold til USA er »dybere, bredere og mere udviklet« end med noget andet land.

Jeremy Corbyn, der er leder af det britiske arbejderparti, Labour, ser mindre frem til besøget. Han har meldt afbud til at deltage i en statsmiddag med Trump, som han kritiserer for at blande sig utidigt i britisk politik.

»Præsident Trumps forsøg på at bestemme, hvem der skal være Storbritanniens næste premierminister er en fuldstændig uacceptabel indblanding i vores lands demokrati,« siger Corbyn.

Der er desuden arrangeret flere demonstrationer i London i forbindelse med statsbesøget. Demonstranter vil blandt andet placere en stor, oppustelig ballon, der forestiller Trump som bleklædt baby, foran det britiske parlament.

/ritzau/Reuters

 

Selvmordsbomber dræber 14 uden for moské i syriske Azaz

14 mennesker er søndag blevet dræbt og flere end 20 andre såret i et selvmordsangreb i byen Azaz i det nordvestlige Syrien. Blandt de dræbte er fire børn. Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Angrebet skete, da en selvmordsbomber sprængte sin bil i luften nær en moské i Azaz, der kontrolleres af oprørere støttet af Tyrkiet.

»Mange mennesker var ved at forlade aftenbønnen, da eksplosionen skete,« siger Rami Abdul Rahman, lederen af Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder med base i Storbritannien.

Det står ikke umiddelbart klart, hvem der står bag søndagens angreb.

Beboer Abu Youssef fortæller, at eksplosionen skete tæt på indgangen til et marked i centrum af byen.

»Skaderne er omfattende. Mindst seks butikker er brændt ned, mens andre er blæst ud,« siger han.

Angrebet sker, dagen efter en lignende eksplosion dræbte 10 mennesker og sårede 20 andre i den nordøstlige by Raqqa.

I 2016 iværksatte Tyrkiet en offensiv, der går under navnet »Euphrates Shield«, og overtog kontrollen med mere end 2000 kvadratkilometer i det nordlige Syrien, herunder Azaz.

Målet er at rydde området omkring den syrisk-tyrkiske grænse for militante jihadister fra Islamisk Stat (IS) og forhindre kurdere i at rykke frem i regionen.

/ritzau/AFP