Medier: Navalnyjs attentatmænd står bag yderligere tre giftmord i Rusland

De samme FSB-agenter, der angiveligt forsøgte at giftmyrde oppositionslederen Aleksej Navalnyj, kan kædes sammen med yderligere tre mystiske mord i Rusland. Sådan lyder anklagen i en ny afsløring fra medierne Bellingcat, Der Spiegel og russiske The Insider.

 
Den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, blev i august forgiftet med nervegiften Novitjok, formentlig via sine underbukser. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg, Mathilde Geertsen og Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

Metoderne og ofrene er vidt forskellige, men flere af navnene går igen på de agenter fra FSB's særlige gifthold, der tilsyneladende stod bag sommerens giftattentat mod oppositionslederen Aleksej Navalnyj.

Sådan lyder påstanden i en ny afsløring fra det undersøgende medie Bellingcat i samarbejde med tyske Der Spiegel og russiske The Insider.

I alt har de tre medier fået flere end 500 henvendelser om mystiske dødsfald blandt aktivister i Rusland, og af dem har de identificeret tre mord, hvor nogle af de samme FSB-agenter fra Navalnyj-attentatet ser ud til at have været indblandet.

Aleksej Navalnyj faldt om på et fly fra Sibirien til Moskva tidligt om morgenen 20. august. Da han senere blev fløjet til Tyskland til behandling, konkluderede eksperter, at han var blevet forgiftet med en ny variant af nervegiften Novitjok, som i sin tid blev udviklet i Sovjetunionen.

I december afslørede Bellingcat, Der Spiegel og The Insider, at Navalnyj de seneste tre år er blevet forfulgt af mindst otte specialiserede FSB-efterretningsagenter, der kan knyttes til Ruslands hemmelige våbenprogram for udvikling af nervegift.

Oppositionslederen Aleksej Navalnyj har den Europæiske Menneskerettighedsdomstols ord for, at han i årevis har været politisk forfulgt af de russiske myndigheder. Her gennemfører russisk politi en razzia mod hans hovedkvarter i Moskva i december 2019. I august blev han forgiftet under en rejse i Sibirien – efter alt at dømme af den russiske efterretningstjeneste FSB. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Ilnitsky/EPA/Ritzau Scanpix.

FSB-agenterne var også fulgt efter Navalnyj til byen Tomsk, hvor han blev forgiftet, og i Bellingcat-undersøgelsen lykkedes det endda Navalnyj selv at ringe en af sine attentatmænd op og få ham til at afsløre detaljer fra forgiftningsforsøget. Agenten, Konstantin Kudryavtsev, havde for eksempel selv været med til efterfølgende at rense Navalnyjs blå underbukser, som nervegiften var blevet smurt på, fortalte han.

Journalisten

Nu er Konstantin Kudryavtsevs navn så dukket op i forbindelse med yderligere to mord, og i alt kan hans syv kolleger kædes sammen med tre mord på russiske aktivister, skriver Bellingcat, Der Spiegel og The Insider.

Medierne har brugt lækkede passagerdata for flyrejsende og metadata fra mobilselskaber til at kortlægge FSB-agenternes færden og knytte dem til de mistænkelige dødsfald.

Det første er mordet på den 26-årige aktivist og journalist Timur Kuasjev i Kaukasus-republikken Kabardino-Kalbarien 31. juli 2014.

Timur Kuasjev var en af de få uafhængige journalister i området, og han skrev kritisk om FSB, det lokale politi og om tortur af mistænkte. Han modtog trusler på livet og blev flere gange afhørt af FSB i tiden op til sin død.

En aften på vej i teatret forsvandt han pludselig. Han blev fundet død i skoven med ridser og blå mærker i ansigtet. Lægen fandt et sprøjtemærke i armhulen. Den officielle dødsårsag lød på akut koronart syndrom, som både kan skyldes indtagelse af kokain og forsnævring af kranspulsåren.

Kort før mordet, 13. juli 2014, ankom Konstantin Kudryavtsev til byen. En uge senere fløj en anden af Navalnyjs mistænkte attentatmænd, lægen Ivan Osipov til en nærliggende by. Og to dage før mordet kom yderligere to FSB-agenter til området. De havde alle returbilletter til 30. og 31. juli, men ændrede dem siden en dag, så de først forlod området efter mordet.

Ofrets far var pensioneret efterforsker og fandt dengang flere mystiske omstændigheder ved mordet. Blandt andet var alle fire overvågningskameraer fra ofrets hus og til det sted, hvor liget blev fundet, slukket den dag på grund af »systemsvigt«. Også listen over ofrets mobilopkald og sms'er blev slettet i dagene op til mordet.

Derfor fik han sendt prøver af sin søns blod til Moskva. Der var ikke noget mistænkeligt at se, konstaterede eksperten, Vasilij Kalasjnikov. Han er endnu en af de specialister, der er blevet kædet sammen med FSB og attentatet på Navalnyj, skriver The Insider.

Aktivisten og politikeren

På samme måde blev aktivisten Ruslan Magomedragimov fundet død under mystiske omstændigheder i Dagestan i 2015. Han havde to nålestikmærker i halsen. Den officielle dødsårsag lød dog først på hjertesvigt og sidenhen kvælning.

Også her fløj Konstantin Kudryavtsev og Ivan Osipov frem og tilbage fra området i dagene omkring mordet.

Endelig er der oppositionspolitikeren Nikita Isajev, der døde ombord på et nattog til Moskva 16. november 2019. Han var Navalnyj-kritiker og på god fod med Kreml, og der er således ingen god forklaring på, hvorfor FSB skulle have myrdet ham.

Han begyndte dog at blive stærk mistroisk i tiden op til mordet og talte om at flytte med sin familie til udlandet, fortæller kilder til The Insider.

Undervejs på den ni timer lange togrejse fra Tombov til Moskva vågnede han klokken et om natten og følte sig syg. Han gik på toilettet, og da han kom tilbage, gik han sammenbøjet af smerte og sagde »Jeg er blevet forgiftet, jeg er blevet forgiftet, ser det ud til,« fortalte hans daværende sekretær og elskerinde ifølge The Insider.

Der gik dog endnu en time, før han kunne tilses af en læge, og da var han død.

Nikita Isajev blev efter eget ønske kremeret, hvilket skete inden en obduktion kunne finde sted. Hans elskerinde har siden trukket sin forklaring tilbage og tilsluttet sig den officielle dødsårsag, hjerteanfald.

Ifølge den nye afsløring var han blevet forfulgt gennem et år af mindst fem FSB-agenter, heriblandt Ivan Osipov og Aleksej Aleksandrov, der begge er blandt Navalnyjs mistænkte attentatmænd.

Navalnyj fortsat fængslet

17. januar vendte Aleksej Navalnyj for første gang retur til Rusland efter sit ufrivillige lægeophold i Berlin. Han nåede dog ikke længere end paskontrollen, hvor han blev anholdt for at have overtrådt betingelserne i en gammel betinget dom. Navalnyj sidder fortsat tilbageholdt og risikerer nu flere års fængsel. Navalnyjs appel over tilbageholdelsen skal høres ved retten i Moskva torsdag.

Lørdag gik 100.000 på gaden over hele Rusland til støtte for Navalnyj i de største ulovlige protester i nyere tid. Søndag er der indkaldt til nye demonstrationer.

Der er endnu ikke åbnet en officiel efterforskning i Rusland af hans forgiftning.

100.000 gik lørdag på gaden over hele Rusland til støtte for oppositionslederen Aleksej Navalnyj. Flere end 3.500 mennesker blev anholdt. Søndag er der indkaldt til nye protester. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix.