Med droner og rygter: Kriminelle bander spreder bevidst afrikansk svinepest

I Kina afslører et statsmedie, hvordan kriminelle bander hjælper den berygtede afrikanske svinepest på vej for at tjene penge på det smittede kød.

 

I Kina har kriminelle bander udnyttet udbruddet af den afrikanske svinepest, der hærger verdens største producent og forbruger af svinekød.

Banderne har hjulpet med at sprede den ekstremt smitsomme sygdom, hvorefter de har købt de syge svin til en billig pris. Herefter har de smuglet kødet videre til et andet sted i Kina, hvor de har solgt det som rent og ubesmittet kød.

Det har det kinesiske magasin China Comment, som er tilknyttet Kinas statslige nyhedsbureau, Xinhua, afdækket, skriver avisen South China Morning Post.

Afrikansk svinepest har siden august sidste år udryddet 130 millioner svin eller over 40 procent af den samlede svinebestand i Kina. Smitten er ufarlig for mennesker.

Bruger droner til at sprede smitten

Nogle gange har de kriminelle bander blot spredt rygter om sygdommen, men andre gange har de tyet til drastiske skridt og har brugt droner til at sprede smitten i svinefarmene.

»En af vores afdelinger opdagede på et tidspunkt droner i luften, der kastede uidentificerede objekter ind i vores svinestier, og senere fandt inspektionen virus i disse genstande«, siger en svinebonde til journalisterne.

Andre gange har banderne efterladt døde svin i vejkanten for at udbrede rygterne om, at virussen havde spredt sig i lokalområdet.

Herefter har banderne opkøbt de smittede svin til spotpris. De har så smuglet dem, levende eller slagtede, til andre områder, selv om der i Kina er forbud mod at transportere svin mellem provinserne for at hindre smitten i at sprede sig.

En kunde undersøger svinekød på et marked i byen Hangzhou i Kinas østlige Zhejiang-provins i september i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR/AFP/Ritzau Scanpix.

Ifølge South China Morning har smuglerne betalt bestikkelse til inspektører, mens de også har fabrikeret falske certifikater om karantæne.

I den sydvestlige Yunnan-provins har en bande smuglet 4.000 svin ud af provinsen på bare en enkelt dag. Og der har været mange penge at score.

Profitmarginen på et svin kan være så højt som 967 kroner.

Udbruddet af afrikansk svinepest har nemlig fået priserne på svinekød til at ryge i vejret til 50 kroner per kilo i sidste måned. Man forventer, at priserne bliver endnu højere, helt op mod 73 kroner per kilo, i tiden op til det kinesiske nytår, som falder i slutningen af januar.