Maduro advarer Trump om krig: Ønsker du et nyt Vietnam?

Store EU-lande havde givet Maduro en deadline søndag aften. Men den var Venezuelas præsident tilsyneladende fuldstændig ligeglad med.

Søndag talte Nicolas Maduto til tropper på en flådebase i det nordlige Venezuela. Donald Trump har flere gange sagt, at han ikke vil udelukke en militær intervention i Venezuela. Billedet stammer fra det venezuelanske styre. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCELO GARCIA

Venezuelas hårdt pressede præsident Maduro har i aftes sendt en direkte advarsel til Donald Trump.

Hvis ikke USA omgående stopper planerne om at sætte præsidenten fra magten, ender det med, at Donald Trump får blod på hænderne, lyder fra Nicolas Maduro.

»Stop. Stop, Trump. Stop lige der. Du er ved at lave fejltagelser, der vil dække dine hænder i blod, og dit præsidentembede vil blive plettet med blod,« advarede han i et interview med den spanske TV-station La Sexta.

»Hvorfor ønsker du en gentagelse af Vietnam?,« spurgte den tydeligvis ophidsede præsident.

Presset på den socialistiske leder Nicolas Maduro er steget dag for dag de forgangne uger. USA, Danmark og en række vestlige lande støtter den unge oppositionsleder Juan Guaidó, som har udråbt sig selv til fungerende præsident.

Syv EU-lande - herunder Storbritannien Frankrig og Tyskland - gav Maduro en frist, der udløb søndag aften, til at udskrive et præsidentvalg i det kriseramte land. Men det gjorde Maduro ikke. Og i interviewet understregede han, at han ikke agter hverken at trække sig eller udskrive et tidligt valg:

»Vi tager ikke imod ultimatummer fra nogen. Jeg afviser at udskrive valg nu - der bliver valg i 2024. Vi er ligeglade med, hvad Europa siger,« sagde præsidenten ifølge The Guardian.

De syv EU-lande ventes nu officielt at anerkende Juan Guaidó som Venezuelas fungerende præsident.

Lørdag gik titusindvis af venezuelanere nok en gang i gaden for at vise deres modstand mod Maduro.

Donald Trump har gentagne gange luftet muligheden for at sende amerikanske styrker til Venezuela, hvis ikke sanktionerne og det internationale pres på Maduro bærer frugt.

Hvordan Danmark har det med de planer, ønskede Anders Samuelsen søndag ikke at svare på, da Ritzau stillede ham spørgsmålet.

»Det står for hans regning. Det kan ikke være sådan, at man ikke kan pege på de demokratisk kræfter og sige, at man støtter dem, uden at man samtidig skal tages til indtægt for alt muligt andet,« sagde Anders Samuelsen til Ritzau.

Rusland og Kina støtter fortsat præsident Maduro. Millioner af mennesker har forladt Venezuela de forgangne år som følge af en uoverskuelig økonomisk og politisk krise.